Hrvatska druga po ulaganju u susjednu državu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2019. u 16:38
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Hrvatska je na drugom mjestu među državama koje su u prvih šest mjeseci ove godine najviše ulagale u Bosni i Hercegovini, podatak je kojega je u četvrtak objavila Središnja banka BiH.

Prema službenim pokazateljima koje je prikupila ova institucija, izravna inozemna ulaganja u toj zemlji tijekom prvog polugodišta dosegnula su vrijednost od 650 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 332 milijuna eura.

To je ujedno značajno povećanje u usporedbi s istim razudobljem 2018., kada su izravna inozemna ulaganja iznosila oko 423 milijuna KM odnosno 212 milijuna eura.

Najviše ulaganja u BiH ove je godine bilo iz Rusije i to 265 milijuna KM (oko 135 miljuna eura), slijedi Hrvatska s uloženih 114 milijuna KM (58 milijuna eura), a na trećem je mjestu te Nizozemska, iz koje je u BiH uloženo 83 milijuna KM (42 milijuna eura).

Najveći udio u inozemnim ulaganjima odnosi se na vlasničke udjele u tvrtkama, koji su iznosili nešto više od 304 milijuna KM, dok su zarade zadržane u BiH iznosile nešto više 293 milijuna KM.

Iz Središnje banke BiH ističu kako su izravne investicije vrlo dinamična kategorija, a posebice sastavnica zadržanih zarada koje se mogu bitno mijenjati tijekom godine ovisno o odluci inozemnih ulagača o isplatama dividendi. Konačni godišnji iznosi se stoga mogu značajno razlikovati od međugodišnjih iznosa, što treba imati u vidu pri izradi projekcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close