Hrvatska dobiva HD televiziju za dvije i pol godine

Autor: Bernard Ivezić , 18. lipanj 2019. u 22:00
OiV postaje infrastrukturni operater za sve druge ponuđače digitalne televizije/Petar Glebov/PIXSELL

OiV jedini predao ponudu za frekvencijske spektre M1, M2 i L1.

Do 27. listopada 2021. godine na cijelom teritoriju Hrvatske bit će dostupan HD televizijski signal preko odašiljača.

Otvara se mogućnost da Evo TV, kojeg je kupio Hrvatski telekom, potencijalno dobije konkurenciju. Sve postojeće televizije dobit će mogućnost da povise kvalitetu emitiranja i budu zastupljene na novom spektru, a OiV postaje infrastrukturni operater za sve druge ponuđače digitalne televizije. Sažetak je to ponude OiV-a koju je u utorak objavio telekomunikacijski regulator Hakom.

Tvrtka Odašiljači i veze (OiV) jedina je predala ponudu na javnom natječaju za tri HD televizijska koncesijska spektra. OiV je zatražio nove, takozvane DVB-T2, multiplekse M1, M2 i L1. Prema odluci Agencije za elektroničke medije, pružatelji medijskih usluga televizije, koji emitiraju sadržaj u MUX A i MUX B, nastavit će to raditi u multipleksu M1. Oni koji emitiraju u MUX D nastavit će to raditi u multipleksu M2, a pružatelji medijske usluge televizije koji emitiraju sadržaj u MUX d44-45-46 i d72 nastavit će to u multipleksu L1.

U OiV-u navode da su skupili neobvezujuća mišljenja većine pružatelja medijskih usluga. No, ističu da će ovaj posao za njih biti tek dugoročno isplativ, odnosno da će povrat investiranih sredstava biti spor.

"U prve dvije godine projekt ostvaruje gubitak, dok u svim ostalim godinama ostvaruje dobitak. Negativan rezultat prve dvije godine je rezultat neostvarivanja prihoda u 2019. godini kao i umanjenih prihoda u 2020. godini te značajnih početnih ulaganja u osnovna sredstva i pripadajućeg dijela amortizacije", ističu u OiV-u.

U Hakomu navode da će prelazak na novi i učinkovitiji DVB-T2 standard s h.265/HEVC sustavom kodiranja omogućiti nastavak emitiranja postojećih TV sadržaja u HDTV razlučivosti za sve nakladnike. "Uz uvođenje novih sadržaja i dodatnih usluga te oslobađanje RF spektra", navodi Hakom.

Komentirajte prvi

New Report

Close