Hrvatska dobiva banku hrane, godišnje u smeću 3 mlrd. kuna vrijedne namirnice

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2015. u 11:00
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pravilnik treba prekinuti dosadašnju praksu kojom je trgovcima, obrtnicima poput pekara i mesara te drugim proizvođačima hrane zbog PDV-a bilo isplativije neprodanu hranu baciti nego ju donirati.

Iako je njegovo donošenje najavljivano uoči ljeta, izrada pravilnika o doniranju hrane morala je “uzeti” vremenski produžetak zbog opsežnosti i specifičnosti materijala koji se treba baviti tako osjetljivom materijom kao što je hrana i njezino darovanje, piše Glas Slavonije.

Tako je izrada prijedloga pravilnika u tijeku, a do kraja rujna očekuje se da njegov nacrt ide u javnu raspravu. Poručuje to zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, ujedno odgovarajući i na prozivke HSP-a da je ministar donošenje pravilnika najavljivao do ljeta, da počinje nova školska godina, a da on još nije donesen te da se to žurno učini.

Pravilnik treba prekinuti dosadašnju praksu kojom je trgovcima, obrtnicima poput pekara i mesara te drugim proizvođačima hrane zbog PDV-a bilo isplativije neprodanu hranu baciti nego ju donirati. Neke su procjene da se zbog toga u Hrvatskoj godišnje baci 400.000 tona hrane, tj. 90 kilograma po stanovniku.

Najave su da će pravilnik stupiti na snagu do kraja listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close