Hrvatska dobila predsjednicu

Autor: Saša Paparella , 11. siječanj 2015. u 23:30
Prva hrvatska predsjednica/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obećala kako će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta.

Republika Hrvatska je dobila svoju prvu predsjednicu. Nakon prebrojanih 99,51 posto obrađenih biračkih mjesta glasova na predsjedničkim izborima, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je rezultate po kojima kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović dobiva 50,4 posto, a kandidat lijevog bloka Ivo Josipović 49,6 %. Izborima je pristupilo 2,2 milijuna građana, odnosno 58,91% birača.

Grabar Kitarović je pobijedila u 14, a Ivo Josipović u sedam županija. Okupljenima u pobjedničkom izbornom stožeru prvi se obratio Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, koji je obećao da nova predsjednica neće biti samo eksponent njegove stranke. Dobivši riječ, Grabar Kitarović rekla je da će Hrvatska biti među najrazvijenijim zemljama EU i svijeta, "to vam obećajem. Idemo se okupiti i zajedno dalje, za bolju Hrvatsku", rekla je. Predsjednički kandidat Ivo Josipović počeo je svoje obraćanje javnosti čestitkom Kolindi Grabar Kitarović. "Imali smo napornu kampanju, ali demokracija je pobijedila, bila je to demokratska utakmica, iako je razlika među nama bila mala. Preko milijun građana dalo mi je povjerenje", rekao je Josipović i zahvalio svima koji su mu u pet godina pomogli da bude "uspješan i dobar predsjednik".

 

Josipović

Imali smo napornu kampanju, ali demokracija je pobijedila

U njegovu se stožeru čulo i da "nova Josipovićeva politička misija tek počinje". Zamoljen da komentira rezultate, premijer Zoran Milanović pokazao je manje pomirljivosti i nazvao novu hrvatsku predsjednicu "militantnim vojnikom i aparatčikom svoje stranke. Stalno je ponavljala sedam rečenica. Bila je ovo sektaška kampanja, pri čemu se druga strana jako motivirala", rekao je premijer. Na pitanje što dolazak HDZ-ove predsjednice znači za njegovu vladu, odgovorio je- "tko god da pobijedi, bit će to tijesna pobjeda. Ako ona pobijedi mi smo jedina brana povratku kriminalne zadruge na vlast. Mi smo Josipoviću bili teret. Ova  je vlada u teškom poslu, a rezultati našeg rada će se vidjeti ove godine. Vlada će trajati do kraja svog mandata, naša je koalicije čvrsta, programska i svjetonazorska, a država je urednija- mi smo država, a oni su hajdučija". I ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je nešto slično.

"Sada je naša vlada jedina sigurna obrana od povratka u korupciju, nacionalizam i podijeljene 90-te. Kolinda Grabar Kitarović treba prestati biti glasnogovornica najkonzervativnijeg dijela HDZ-a i postati hrvatskom predsjednicom, što nije lako", poručila je Vesna Pusić.Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić rekao je da je "Hrvatska rekla dosta ovoj politici", a aktualnu je vlast prozvao da je navodno onemogućila birače u BiH, te ja najavio skoro preuzimanje vlasti. Rezultate su komentirali i čelnici drugih stranaka. Ivan Sinčić iz Živog zida je rekao da ne očekuje ništa od rezultata izbora, jer je razlika kozmetička. Mirela Holy (ORAH) rekla je da su se tijekom kampanje "nametale teme koje nemaju veze s ovlastima. Ovi su izbori pokazali da su građani nezadovoljni radom vlade. Psihologinja Mirjana Krizmanić rekla je da Kolinda Grabar Kitarović "nije garant dobrih promjena, nego samo promjena".

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj donio je i veću mobilizaciju birača u odnosu na prvi krug. Do 16,30 sati na birališta je izašlo 1,7 milijuna birača, odnosno 48,2 posto ukupnog broja od 3,799.517 registriranih birača. To je tek 80 tisuća birača manje nego što ih je izišlo u cijelom prvom krugu u prosincu prošle godine te više od 10 posto veća nego prije pet godina. Inače, među biračima u Mostaru došlo je do svađa zbog čega je intervenirala policija kako bi se spriječio veći sukob. "Gužve postoje, a stvorene su jer se značajan broj ljudi nije na vrijeme registrirao za izbore", rekao je Velimir Pleša, generalni konzul Hrvatske u Mostaru. Biračko mjesto u Mostaru bilo je otvoreno satima nakon zatvaranja birališta u Hrvatskoj. U prvom je krugu izborima pristupilo 1,8 milijuna ljudi, odnosno 47 posto birača.  Ivo Josipović tada je dobio 38,46, a Kolinda Grabar Kitarović 37,22 posto glasova.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close