Hrvatska diplomacija nada se da će s EK prije kraja ove godine omekšati stav BiH prema našim mljekarima

Autor: Božica Babić , 28. srpanj 2015. u 22:00
Hrvatska diplomacija svjesna je problema mljekarske industrije/Fotolia

U suradnji s EK nastavljamo aktivnosti kojima je cilj otvoriti susjedno tržište za nesmetan izvoz hrvatskih brendova, kaže Darija Sinjeri iz MVP-a.

"Hrvatska diplomacija svjesna je problema mljekarske industrije kojoj je znatno otežan izvoz u Bosnu i Hercegovinu. Stoga u suradnji s Europskom komisijom nastavlja s aktivnostima kojima je cilj ponovno otvoriti susjedno tržište za nesmetan izvoz hrvatskih brendova", rekla je za Poslovni dnevnik Darija Sinjeri, načelnica Sektora za trgovinsku politiku i gospodarsku multilateralu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, nakon što je u utorak razgovarala s izaslanstvom koje je vodio direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Sinjeri podsjeća na to da su proteklih mjeseci obavljeni brojni bilateralni i trilateralni razgovori u Sarajevu i Bruxellesu. Međutim, i nova vlada BiH zadržala je tvrdokoran stav te je izaslanstvu Europske komisije 23. srpnja ponovno naglasila da na snazi ostaje odluka iz 2013. po kojoj nema povratka tradicionalnim trgovinskim odnosima s Hrvatskom koji su vrijedili dok su obje zemlje bile članice Cefte. "Iz okvira Cefte ostale članice pristale su na povratak tradicionalnom trgovanju, BiH je iznimka koja čak ne priznaje ni službenu statistiku o robnoj razmjeni iz proteklog razdoblja", navodi Sinjeri.

Tako BiH kroz Carinsku tarifu za 2015. liberalizira trgovanje s Albanijom i uvodi prilagodbe s članicama EFTA-e, no i dalje ne uklanja "rampu" podignutu prema RH nakon što je ušla u članstvo Europske unije, nego uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz Hrvatske opterećuje prelevmanima i carinama koje iznose između 10 i 20 posto. Sinjeri se nada kako će pregovarači iz EK prije isteka ove godine ipak uspjeti smekšati stav naših susjeda jer od 1. siječnja 2016. prestaju važiti povlastice za izvoz određenih proizvoda iz BiH na zajedničko tržište Unije. "Nastavljamo inicijativu ukidanja trgovinskih barijera zajedno s tijelima EK, veleposlanstvom RH i delegacijom EU u Sarajevu", najavljuje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close