Hrvatska će prvi put imati Zakon o potpomognutim područjima

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na sjednici Vlade u Karlovcu u saborsku proceduru upućeni su po prvi puta Zakon o potpomognutim područjima čija se problematika do sada rješavala u okviru Zakona o regionalnom razvoju te novi Zakon o brdsko-planinskim područjima.

U iduće tri godine novim zakonima je planirano gotovo 300 milijuna kuna za potpomognuta područja koja obuhvaćaju 304 jedinica lokalne samouprave i nešto više od 1,1 milijun stanovnika te 117 milijuna za brdsko-planinska područja koja obuhvaćaju 85 jedinica lokalne samouprave i 350 tisuća stanovnika.

Time se po prvi put u Republici Hrvatskoj ciljano ulažu sredstva u potpomognuta i brdsko-planinska  područja te se osigurava sustavna kontrola provedbe zakonskih mjera, s ciljem jačanje konkurentnosti i razvojnih potencijala tih područja, a kojima se uređuje gospodarstvo, socijalna i demografska politika, stambeno zbrinjavanje i jačanje administrativnih kapaciteta. 

Novim zakonima uvode se programi i projekti namijenjeni isključivo tim područjima, posebni kriteriji za potpore iz EU fondova te poticanje zelene proizvodnje i potrošnje javne nabave. Također, Zakonom o brdsko-planinskim područjima uvodi se oznaka „Hrvatski gorski proizvod“ te definira gorska iskaznica.

„Konačno ćemo imati zakone koji će se baviti problematikom potpomognutih i brdsko-planinskih područja, a s ciljem jačanja konkurentnosti na tim područjima. Uvjerena sam kako će nove mjere pridonijeti njihovom gospodarskom i socijalnom razvoju, u skladu s njihovim prostornim posebnostima. Također, u slučaju da se radi o istim mjerama koje se predviđaju po jednom i drugom zakonu, jedinice lokalne samouprave ostvaruju pravo prema onom zakonu koji je za njih povoljniji“, istaknula je ministrica Žalac.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!