Hrvatska će konačno graditi odmorišta za kampere

Autor: Marija Crnjak , 21. veljača 2013. u 15:31
Hrvatska će graditi odmorišta za kampere Dino Stanin/Vecernji list Pixell

Prema nekim procjenama, Hrvatska zbog nedostatka odmorišta za kampere gubi i do trećine kamping prometa

Ministar turizma Veljko Ostojić otkrio je da njegovo ministarstvo u suradnji sa Ministarstvom graditeljstva radi na izmjeni zakonske regulative koja će omogućiti izgradnju kamp odmorišta, što je jedan od najvećih nedostataka hrvatske kamping ponude. Ministar se u okviru Turističkog sajma u Münchenu danas sastao s  Maxom Stichom, potpredsjednikom za turizam najvećeg europskog automobilskog kluba ADAC, koji je ustvrdio da je Hrvatska napravila velike pomake u kvalitetu kampva, no još uvijek postoji prostor za značajne pomake.

Odmorišta za kampere su svakako jedan od važnih dijelova infrastrukture zbog čijeg nedostatka Hrvatska za suvremenim kamping destinacijama u Europi kasni 30 godina, što se već više puta moglo čuti na različitim stručnim skupovima. Za razliku od klasičnih kampova, kamperska odmorišta služe vlasnicima mobilnih kampera koji su u prosjeku godišnje putuju i po 200 dana.

Kamperska su odmorišta uređene parcele sa svom potrebnom infrastrukturom na kojima se vlasnici kampera u prosjeku zadržavaju dan ili dva, a procijenjuje se da Hrvatska zbog nedostatka odmorišta gubi i do trećine kamperskog prometa. Njihova izgradnja međutim u Hrvatskoj je vrlo zahtjevna, jer prema aktualnoj zakonskoj regulativi za kamping odmorište treba imati građevinsku dozvolu, što bi se prema Ostojićevim najavama trebalo izmijeniti. 

Spominjući novi ADAC-ov brend "Best Kamping" (brend koji zamijenjuje "Superplatz"), razvijen u suradnji s nizozemskom asocijacijom AMWB, Stich je napomenuo da su među hrvatskim kampovima četiri kampa zaslužila tu novu titulu, porečka Lanterna, Zaton, Valalta i Park Umag. Stich je predstavio i nove proizvode, "Tourset" koji ima cilj pružiti kvalitetne informacije o destinaciji, te "Kamping Key Europe" koji pruža cijeli paket usluga i pogodnosti za kampiste, a koji do sad koristi već 1.3 milijuna korisnika. Kartica "Kamping Key Europe" ove će se godine predstaviti i u Hrvatskoj.

Sajam u Münchenu jedan je od šest najvažnijih turističkih sajmova u svijetu, a Hrvatska će 2014. godine, kako je već poznato, biti partner sajma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close