‘Hrvatska bi trebala definirati primarnu ekonomsku strategiju na razini regije i Europe’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2013. u 15:05
Helen Clark (Epa)

Na pitanje novinara treba li Hrvatska privatizirati javna dobra i bi li to učinili u Novom Zelandu, Clark je rekla da to nikada ne bi učinili u Novom Zelandu.

Najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri Ujedinjenim narodima, inače bivša premijerka Novog Zelanda danas je, prilikom potpisivanja dva nova projektna sporazuma između Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), suradnju s tom županijom ocijenila dobrom i najavila je kako će se UNDP-ova podrška njenom razvoju nastaviti.

Župan Zrilić i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louis Vinton potpisali su sporazume o provedbi sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji, te o stručnom osposobljavanju za pčelare na području Županije. Govoreći o dosadašnjoj suradnji s UNDP-om župan Zrilić je javno zahvalio vodećim ljudima te organizacije što su prepoznali potrebe zadarskoga područja i što je UNDP svojim financijskim angažmanom pomogao svim dosadašnjim projektima. "Od 2007. godine realizirani su mnogi projekti u iznosu od oko 12 milijuna dolara. UNDP-ovim projektom Life utrošeno je sedam milijuna dolara, projektom Coast milijun, a programom poticanja energetske učinkovitosti oko četiri milijuna dolara," rekao je župan Zrilić dodajući kako se nada da će ti projekti imati dugoročno pozitivan učinak na gospodarstvo županije.

Administratorica UNDP-a Helen Clark istaknula je da njen posjet Zadarskoj županiji nije slučajan izbor. "Ponosni smo na suradnju s vama i brojne dobre primjere u radu s vama. Sporazumi koje smo potpisali su primjer daljnje implementacije naših razvojnih programa, a pogotovo na udaljenim ruralnim područjima i otocima," rekla je Clark te dodala da će se UNDP-ova podrška nastaviti. Na pitanje novinara treba li Hrvatska privatizirati javna dobra i bi li to učinili u Novom Zelandu, Helen Clark je rekla da to nikada ne bi učinili u Novom Zelandu. "Iako je bilo puno privatizacije u zadnjih 30-ak godina, glavne državne tvrtke nikada nisu privatizirane. Ali, naglašavam, radile su uspješno na tržištu i svoju dobit vraćale su građanima kroz proračun", rekla je.

Na pitanje što bi trebala Hrvatska učiniti kako bi preokrenula loše gospodarske trendove, Helen Clark je rekla da bi Hrvatska trebala definirati primarnu ekonomsku strategiju na razini regije i Europe, ali, dodala je, problem je i činjenica da niti na razini EU još nije jasno kako će se razvijati gospodarska situacija.

Inače, Helen Clark sudjeluje na godišnjem sastanku stalnih predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zagrebu. Sastanak okuplja 70-ak vodećih dužnosnika UN-a iz 24 zemlje Europe, Kavkaza i središnje Azije koji raspravljaju o razvojnim pitanjima. Administratorica UNDP-a Helen Clark je posjetila danas i Ličko-senjsku županiju i grad Otočac, gdje je na Dan grada primila priznanje Grada Otočca za dugogodišnji doprinos razvoju turizma u dolini rijeke Gacke.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close