Hrvatska privatizacijom odvoza smeća može uštedjeti milijune?

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2013. u 13:59
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebačka Čistoća je u svojem djelokrugu su monopolist, jedina tvrtka kojoj su Gradski ured za gospodarstvo i Grad Zagreb dodijelili koncesiju.

 Zagrebačka Čistoća, tvrtka u sastavu Zagrebačkog holdinga i u vlasništvu Grada Zagreba , zapošljava 1561 zaposlenika, s prosječnom plaćom 7563 kune bruto, piše Jutarnji list. Njihov je posao odvoz smeća iz 350 tisuća domaćinstava  i 15 tisuća tvrtki, dvaput godišnje iz područja grada odvoze glomazni otpad, a Grad Zagreb im plaća usluge pranja i čišćenja ulica i trgova u metropoli.

Tvrtka godišnje zaradi 459 milijuna kuna, a u svojem djelokrugu su monopolisti, jedina tvrtka kojoj su Gradski ured za gospodarstvo i Grad Zagreb dodijelili koncesiju za obavljanje tih poslova. Najveći troškovi u ovoj su tvrtki troškovi zaposlenih – na njih otpada 198 milijuna kuna, gotovo polovica onoga što zarade od odvoza smeća i čišćenja ulica. Materijalni troškovi (režije, održavanje vozila itd.) plaćaju se 88 milijuna kuna, a još sto milijuna kuna ode na “ostalo”, piše Jutarnji. Na troškove prijevoza s posla i na posao Čistoća radnicima plati 16,8 milijuna kuna, doznaje list, na prigodne nagrade ode još šest milijuna kuna, na potpore i otpremnine oko 3,5 milijuna kuna, troškovi obrazovanja plaćaju se 400 tisuća kuna, a na još jedno “ostalo” ode dodatnih 160 tisuća kuna

Jutarnji postvalja logično pitanje: ' Može li se uopće uvesti neki drugi model u ovaj unosan posao?'

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nenormalno je da se provode rezovi i da oni nikada ne pogode preplaćene djelatnike gradskih gubitaša (ZET i holding u cjelosti) dok su računi sve veći, a Zagreb z minusu 10 milijardi eura. Nenormalno je i da čistači imaju veću plaću od liječnika i znanstvenika. to ima samo u hrvatskoj. svako normalan mora otići.

New Report

Close