Hrvatska bi mogla biti energetska vrata Europe

Autor: HUP , 27. studeni 2014. u 21:59
.

Privatni sektor samo u obnovljive izvore već sada može investirati pet milijardi kuna.

Konferencija “Osiguranje uvoza osnovnih proizvoda za EU – energija: nove mogućnosti – ili nove prijetnje?” održala se 14. studenog u Hrvatskoj obrtničkoj komori u Zagrebu. Konferenciju je organizirala skupina poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), a domaćini konferencije su članice EGSO-a – Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora.

“U namjeri da osiguramo energetsku neovisnost Europske unije moramo se usredotočiti na tri ključna polja: diversifikaciju izvora, kreiranje iskonske energetske unije i na razvoj infrastrukture kako bismo mogli zajamčiti bolju međusobnu povezanost država članica. Sve je to, zajedno s uravnoteženom klimom i energetskom politikom, ključno za građane Europske unije  kao i za europsku industriju. Energetski izvori i dalje su moćan politički alat za naše susjede i EU mora ujedinjeno i hrabro riješiti politički izazov”, rekao je predsjednik skupine poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Jacek Krawczyk na otvaranju konferencije: “Osiguranje uvoza osnovnih proizvoda za EU – energija: nove mogućnosti – ili nove prijetnje?”.

Razvoj sektora

“Hrvatska kao članica Europske unije aktivno sudjeluje u daljnjem razvoju energetske infrastrukture, ubrzanju diverzifikacije svoje, ali i regionalne opskrbe energijom, među kojima posebno ističem bolje korištenje domaćih izvora energije putem novih istraživanja nafte i plina. „Svim projektima koje smo do sada i koje ćemo u budućnosti realizirali, stavili smo Hrvatsku na svjetske energetske karte kao važan faktor domaće, ali i regionalne te europske energetske stabilnosti“, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji puno očekuje i od domaćih gospodarstvenika koji su se inovativnim rješenjima već dokazali na mnogim velikim projektima. “Sve to radimo kako bi u konačnici osnažili energetsku stabilnost i ostvarili ciljeve – osigurali najjeftinije moguće energente za građane i industriju, stabilnu i kvalitetnu opskrbu te racionalno i učinkoviti trošenje energije”, kazao je Vrdoljak.

U kontekstu klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije o kojima se govorilo na konferenciji, kao i o ovisnosti Europske unije o uvozu energije, alternativnim mogućnostima za opskrbu, poziciji Hrvatske i regionalnom razvoju vezano uz pitanje sigurnosti opskrbe energijom, infrastrukturi i strateškim projektima, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako dinamična tržišta rada koja dobro funkcioniraju imaju ključnu ulogu u olakšavanju prelaska na zeleno gospodarstvo u kojem se učinkovito koriste resursi. “Radi toga djelovanje treba usmjeriti prema predviđanju promjena, osiguravanju vještina koje nedostaju na tržištu rada, osiguravanju prelaska na nova radna mjesta i promicanju mobilnosti te podršci u stvaranju radnih mjesta”, poručio je Mrsić.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić poručio je kako su razvoj hrvatske energetske infrastrukture i cjenovna konkurentnost energije preduvjet rasta hrvatskoga gospodarstva. “HUP-ove procjene govore da bi već danas privatni sektor samo u području obnovljivih izvora mogao investirati 5 mlrd kuna, stoga od Vlade Republike Hrvatske očekujemo da uloži napore kako bi uklonila sve barijere koje koče privatne investitore u provedbi projekata, i slijedom toga omogućila razvoj poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta i jačanje energetskog potencijala zemlje”, kazao je Majetić.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove Domagoj Juričić istaknuo je kako se Hrvatska može pozicionirati kao “vrata Europe” za podizanje energetske sigurnosti i neovisnosti kroz nove energetske tokove. “Pri tome prije svega mislim na potencijale terminala za ukapljeni plin i ogranka Transjadranskog plinovoda. Mogućnost opskrbe plinom za regiju, ali i podmirivanje potreba u kriznim situacijama preko budućeg hrvatskog terminala za ukapljeni plin nameće se iz geostrateškog položaja otoka Krka kao potencijalne lokacije, a podrška takvim razmatranjima dolazi iz Europske komisije koja traži mogućnost izvođenja plinskih pravaca s dvosmjernim mogućnostima tokova plina.

Standard

Osim toga, novi natječaj za istraživanje nafte i plina u jadranskom podmorju značajan je za razvoj hrvatske industrije ako osigura jeftiniji trošak energetskog inputa i posljedično osigura konkurentniju proizvodnju i to u ime naših članica pozdravljamo“, rekao je Juričić.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska obrtnička komora, kao članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, ima priliku utjecati na kreiranje mjera gospodarske politike na razini Europske unije jer ovakvi skupovi doprinose jačanju socijalnog dijaloga koji je ključan za napredak svakog društva. “Energetska politika ima izravni utjecaj na životni standard građana i uspješnost poslovanja nas gospodarstvenika. U Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji postoje velike mogućnosti za uključivanje naših članova – obrtnika kao podizvođača na velikim energetskim projektima, u djelatnostima niskoenergetske gradnje i obnove objekata te kao aktera u provedbi projekata iz područja obnovljivih izvora energije”, rekao je Ranogajec.

Komentirajte prvi

New Report

Close