Hrvatska bi 2015. trebala početi rasti, ali najslabije u regiji

Autor: Ante Pavić , 19. rujan 2014. u 09:55
EBRD upozorava da bi sankcije Rusiji mogle imati negativne posljedice/FOTOLIA

Regija ima na godišnjoj razini rast investicija, ponajviše javnog sektora, što bi trebalo ojačati korištenjem strukturnih fondova EU.

Europska banka za obnovu i razvitak zadržala je svoje ranije prognoze o padu hrvatskog gospodarstva od 0,5 posto u ovoj godini.

Hrvatska je jedina zemlja u središnjoj Europi koja će zabilježiti pad, dok bi nešto bolje trebalo biti 2015. godine kada bi hrvatsko gospodarstvo trebalo rasti po stopi od 0,5 posto, što je još uvijek najniža stopa u cijeloj regiji. EBRD je u svojim redovnim regionalnim prognozama navela da se u cijeloj regiji središnje Europe i baltičkih zemalja, uz izuzetak Hrvatske u kojoj se nastavlja pad, očekuje rast investicija. "Cijela regija svjedoči rastu investicija na godišnjoj razini, ponajviše javnog sektora. Očekuje se da taj trend ojača jer te zemlje počinju koristiti strukturne fondove EU koji su im na raspolaganju u sklopu novog proračuna EU", navodi se u prognozama EBRD-a.

 

0,5posto

trebao bi prema prognozi EBRD-a hrvatski BDP porasti 2015.

Banka je za cijelu regiju povećala prognozu rasta s dva na dva i pol posto, na što bi ponajviše trebalo utjecati jačanje domaće potražnje u regiji. Ulogu regionalnih motora u narednom razdoblju bi trebale preuzeti Mađarska i Poljska. Najveću reviziju prema gore EBRD je primijenio na Mađarskoj koja osim rasta izvoza, i efikasno koristi europske fondove za izgradnju infrastrukture te administrativnim rezanjima cijena i olakšavanju dužnićkog tereta stanovništva na račun banaka pogoduje povećanju kupovne moći kućanstava. EBRD istovremeno upozorava da bi ruske sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije mogle negativno utjecati na gospodarstvo regije. Ovogodišnje katastrofalne poplave snažno će utjecati na pad Jugoistočne Europe pa je EBRD posebno snizio prognoze za Srbiju i BiH.

To se posebno odnosi na Srbiju čiji će pad iznositi kao i hrvatski. EBRD je početkom svibnja prognozirao rast Srbije od jedan posto, da bi tu zemlju samo nekoliko dana kasnije pogodile poplave koje će uzrokovati recesiju. "Obje zemlje su pogođene velikim poplavama koje su uzrokovale ogromne štete, posebice u energetskom i poljoprivrednom sektoru", kažu u EBRD-u. Sankcije zapadnih zemalja Rusiji kao i ruska zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja, utjecat će i na gospodarstvo Rusije već ove godine, kažu u EBRD-u. Sankcije će, prema analitičarima, utjecati na poslovno povjerenje i otežano zaduživanje ruskih kompanija na inozemnom tržištu, dok bi zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU mogla potaknuti inflaciju, pa će gospodarstvo ove godine stagnirati, a sljedeće godine pasti 0,2 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Najveću reviziju prema gore EBRD je primijenio na Mađarskoj koja osim rasta izvoza, i efikasno koristi europske fondove za izgradnju infrastrukture te administrativnim rezanjima cijena i olakšavanju dužnićkog tereta stanovništva na račun banaka pogoduje povećanju kupovne moći kućanstava.

Madarska ima industriju-IZVOZ. Mercedes npr tamo ima tvornice… HR nema NISTA od toga. Ali sto ce nama Mercedes tvornice, mi mozemo “od sunca i mora zvijeti”. Pa eto.

Pa necemo rasti od zraka valjda? Ocekujem pad i dalje… pogotovo uslijed stezanja remena da se smanji dug, a deficit je izvan kontrole.

Najveću reviziju prema gore EBRD je primijenio na Mađarskoj koja osim rasta izvoza, i efikasno koristi europske fondove za izgradnju infrastrukture te administrativnim rezanjima cijena i olakšavanju dužnićkog tereta stanovništva na račun banaka pogoduje povećanju kupovne moći kućanstava.

New Report

Close