Hrvatska 36. po jednostavnosti plaćanja poreza

Autor: Marija Brnić , 23. studeni 2014. u 21:59
Duško Jaramaž/PIXSELL

Po jednostavnosti plaćanja poreza za mala i srednja poduzeća Hrvatska je i dalje relativno dobro pozicionirana zemlja.

Po jednostavnosti plaćanja poreza za mala i srednja poduzeća, koju redovito analiziraju Svjetska banka i PricewaterhouseCoopers, Hrvatska je i dalje relativno dobro pozicionirana zemlja, no u uporedbi s prethodnom godinom nije ostvarila značajniji pomak.

Prema najnovijem istraživanju “Paying Taxes 2015.”, od 189 zemalja svijeta Hrvatska zauzima 36. mjesto. Godinu ranije bila je 34., a usporede li se podaci koji se analiziraju, a riječ je o broju uplata svih poreza poduzeća, vremena potrebnog za ispunjavanje poreznih obveza, te udio svih poreza u ukupnoj dobiti poduzeća, odnosno ukupna porezna stopa, Hrvatska je pomak ostvarila samo po potonjem kriteriju.

Ukupna porezna stopa je s 19,8 posto u godinu dana smanjena na 18,8 posto, pri čemu se smanjenje bilježi u davanjima za rad, koja su sa 17,9 smanjena na 17,1 posto udjela u ukupnoj dobiti, a udio ostalih poreza s 1,9 posto su smanjeni na 1,7 posto. Nazadovalo se, pak, po broju sati koje poduzeće treba potrošiti za ispunjavanje poreznih obveza, pa je umjesto 196 sati u proteklih godinu dana ta brojka povećana na 208 sati. U EU je po u prosjeku potrebno utrošiti 32 sata manje, ali je Hrvatska bitno ispred prosjeka od 268 sati na globalnoj razini. Što se broja uplata tiče, tvrtke u Hrvatskoj moraju uplatiti 19 puta porez, jednako kao i godinu ranije, s time da je prosjek broja uplata u EU 12, a 26 na globalnoj razini. U usporedbi s EU članicama, Hrvatska prednjači po ukupnoj poreznoj stopi, ispred Luksemburga i Cipra, dok je na začelju Francuska.

Ukupno gledajući, najlakše je tvrtkama plaćati poreze u Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a najteže u Boliviji i u Venezueli. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ostavimo se socijalizma, nisu svi jednaki niti svi jednako zaslužuju. U pravilu onaj tko prima veću plaću je i obrazovaniji, sposobniji, produktivniji te zarađuje poslodavcu više novaca. Također taj koji prima veću plaću plaća višlje poreze, čime ga se direktno sankcionira zbog ovih gore nabrojanih razloga.

Zoran Milanović kao i Superhik iz Alan Forda uzima siromašnima i nemoćnima da bi dao bogatima npr.predsjedniku Josipoviću.

I nije samo to.

I novi porezi na plaće isto tako je Superhik posložio :

Tko ima daće mu se , a tko nema uzet će mu se.

Oni koji imaju plaće 2.000 kn dobit će 20 kn povišice ,

a ona politička elita zajedno sa Superhikom dobit će povišicu oko 2.000 kn.

A te novce za povišicu Superhik je uzeo onima koji nemaju , Gradovima koji će zbog toga morati dignuti cijene komunalija i prireze nemoćnima i onima koji nemaju.

New Report

Close