Hrvatin objasnio proceduru unošenja definicije braka u Ustav

Autor: Agencija VLM , 02. prosinac 2013. u 14:37
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

S ovom objavom potpunih službenih rezultata danas točno u 12 sati krenuo je rok za žalbe, zbog čega do objave konačnih rezultata može proći maksimalno osam dana.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas potpune službene rezultate referenduma o braku prema kojima je 65,87 posto, odnosno 946.433 građana koji su pristupili referendumu reklo "za" ustavnoj definiciji braka kao životnoj zajednici žene i muškarca, dok je "protiv" bilo 33,51 posto odnosno 481.534 građana.

S ovom objavom potpunih službenih rezultata danas točno u 12 sati krenuo je rok za žalbe, zbog čega do objave konačnih rezultata može proći maksimalno osam dana.

DIP ima 48 sati za odlučivanje o žalbi

– Od sinoć u 19 sati počeo je teći rok od 48 sati u kojem se, zbog eventualnih nepravilnosti i nezakonitost u postupanju na glasačkom mjestu, može izjaviti prigovor. Taj rok isteći će sutra, 3. prosinca u 19 sati. Od sada teče rok za prigovor na ukupne, potpune službene rezultate – objasnio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin dodavši kako se taj rok ne može naći u zakonu, no potreban je budući da protiv ovakve odluke mora postojati rok za žalbu.

Nakon što eventualno dobije prigovor ili žalbu, DIP ima 48 sati za odlučivanje, a nakon toga teče još jedan rok od 48 sati za žalbu na odluku DIP-a o prigovoru. – Zatim Ustavni sud ima 48 sati za odluku na žalbu protiv naše odluke – nastavio je Hrvatin.

Ako nema prigovora, Ustav se mijenja za maksimalno 48 sati

Dakle, ukoliko do utorka u 19 sati ne dođe niti jedan prigovor na konačne rezultate referenduma, Ustav će se promijeniti za minimalno 48 sati ili maksimalno osam dana. Osim ove procedure za žalbe, prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu političke stranke, kandidati, najmanje sto birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori (dakle cijele Hrvatske) mogu najkasnije od isteka od 30 dana od dana objavljivanja rezultata referenduma mogu zatražiti od Ustavnog suda da ocijeni ustavnost i zakonitost referenduma.

Nema roka u kojem Ustavni sud mora ocijeniti ustavnost i zakonitost referenduma

Međutim, taj ustavni zakon ne propisuje rok u kojem Ustavni sud to treba napraviti. Tako je, primjerice, nakon objavljivanja konačnih rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u EU 27. siječnja 2012. Ustavni sud objavio da je sve bilo u skladu s Ustavom tek 5. ožujka iste godine. – Nakon što mi objavimo konačne rezultate i oni se jave, onda će to biti završetak cijele procedure – tvrdi Hrvatin.

Osvrnuo se predsjednik DIP-a i na jučerašnje prigovore građana na štandove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na kojim su se prikupljali potpisi za referendum o ćirilici u neposrednoj blizini birališta. – Bilo je nekoliko poziva DIP-u, no ljudi iz Stožera su se nakon upozorenja udaljili s biračkih mjesta. Zasad nema naznaka da je to utjecalo na glasovanje – zaključio je Hrvatin.

Komentirajte prvi

New Report

Close