Hrvatice ‘zapovijedaju’ na 26% OPG-ova, više nego Dankinje, Nizozemke i Njemice

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 14. siječanj 2019. u 22:00
U Latviji i Litvi gotovo polovica 'šefova' farmi su žene /FOTOLIA

Prema Eurostatu, udio žena voditeljica gospodarstva u EU je 28%, a Hrvatska je blizu tog prosjeka, ali je udio mladih ipak preniskih 11%.

U 2016. godini čak sedam od deset (72 posto) nositelja poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji bili su muškarci.

Podaci pokazuju kako je u EU ukupno 10,5 milijuna obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zemlje EU s najvećim udjelom žena u upravljanju poljoprivrednim gospodarstvima u 2016. godini bile su Latvija i Litva (obje 45%), a slijede ih Rumunjska (34%) i Estonija (33%). Nasuprot tome, postojale su četiri države članice u kojima je udio žena koje upravljaju farmom bio 10 posto ili manji: Nizozemska (5%), Malta (6%), Danska (8%) i Njemačka (10%).

Hrvatska je, prema ovim podacima Eurostata, od 134.460 poljoprivredna gospodarstva imala 99.460 gospodarstava čiji su nositelji muškarci, a 34.990 ih je bilo pod 'zapovjedništvom' žena. Udio žena je 26 posto, što je nešto manje od prosjeka EU (28 posto). Što se tiče dobi, većina (58%) nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u EU bila je stara 55 godina ili više. Samo jedan od svakih deset (11%) nositelja poljoprivrednih gospodarstava bio je mlađi od 40 godina, a taj je udio bio još niži među ženama (tek 9%).

 

58 posto

nositelja svih gospodarstva u EU starije je od 55 godina

Profesorica Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku nedavno je govorila o važnosti obiteljske poljoprivrede. Predstavila je podatke o broju i tipologiji poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj i EU te iznijela demografske značajke obiteljske poljoprivrede i položaj mladih poljoprivrednika. Kako tvrdi Tolić, obiteljska poljoprivreda u EU predstavlja temelj za postizanje ključnih ciljeva zajedničke poljoprivredne politike i predstavlja učinkovit alat za ruralni razvoj s 12 milijuna obiteljskih farmi, 172 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i 25 milijuna aktivnih poljoprivrednika.

Prosječna životna dob poljoprivrednika jako je visoka pa je tako jedna trećina (32%) farmera u EU starija od 65 godina ili više. Samo 11% farmera bilo je mlađe od 40 godina. Hrvatska je prema tim podacima na prosjeku EU odnosno negdje oko deset posto svih OPG-ova su mladi poljoprivrednici. Mladih je poljoprivrednika najmanje na Cipru (3,3% svih farmera), Portugalu (4,2%) i Velikoj Britaniji (5,3%). Najviše ih ima u Austriji (22,2%), Poljskoj (20,3%) i Slovačkoj (19%). 

Komentirajte prvi

New Report

Close