Hrvati u Sloveniji troše dnevno više od Nijemaca

Autor: Radmila Kovačević/VL , 06. travanj 2017. u 21:59
Volimo gledati i znamenitosti/M.T./PIXSELL

Većinu od 87 eura dnevno naši građani u Deželi potroše na smještaj, a najradije idu u planine.

Zamalo 1,3 milijuna Slovenaca bira Hrvatsku za odmor i drugi su gosti po brojnosti kod nas, ali i respektabilan broj Hrvata odmara u njihovoj zemlji.

Lani je u susjednu Sloveniju putovalo 150.000 hrvatskih građana, većina bira planine, na drugom su mjestu terme, a na trećem – Ljubljana. Dnevno troše 87 eura, četiri manje od austrijskih gostiju, ali i jedan euro više nego Nijemci. Većina od 87 eura odlazi na smještaj te po 14% na restorane i šoping. Hrvati u Sloveniji masovno odsjedaju u hotelima i dolaze svojim autom, a putovanje ih u prosjeku stoji 49 eura.

Najvažnije im je što se u Sloveniji osjećaju sigurnima, što su domaćini prijazni, a okoliš čist. Većini je na odmoru bilo kako su i očekivali, a svaki četvrti proveo se i bolje nego je očekivao. "Hrvati su nam dragi gosti jer cijene naš rad i vole trošiti ", kazao je načelnik općine Podčetrtek Peter Misja. Turistički predstavnici zemlje koja od stranih turista godišnje inkasira 2,5 milijardi eura prihoda, na radionici slovenskih i hrvatskih partnera u organizaciji portala Relaxino, pohvalili su se i da imaju najbolju kuharicu na svijetu.

"Slovenija se pozicionira i kao gastrodestinacija, a našu Ana Roš proglasila je najboljom šeficom kuhinje Akademija 50 najboljih restorana u svijetu", kaže Livija Kovač Konstantinović iz Slovenske turističke organizacije, koja najavljuje i skori dolazak Michelina u tu zemlju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close