Hrvati sve pesimističniji

Autor: Josipa Ban /VLM , 11. veljača 2013. u 21:59
Od početka krize ne vidi se poboljšanje financijskog stanja građana

Od početka krize ne vidi se poboljšanje financijskog stanja građana.

Rezultati novog istraživanja GfK o potrošačkoj klimi pokazuju porast pesimizma među hrvatskim građanima u pogledu svoje financijske situacije kao i u pogledu gospodarskog stanja u zemlji.

Od početka krize ne vidi se poboljšanje financijskog stanja građana. Za više od polovicu Hrvata (58%) financijsko stanje je lošije u odnosu na godinu dana ranije, kod svakog trećeg financijska situacija se nije promijenila, dok je kod tek četiri posto njih financijska situacija nešto bolja u odnosu na lani, pokazuje istraživanju GfK Barometar/Potrošačka klima. Raste broj onih građana čije se financijsko stanje pogoršava (2011. kod 47 posto situacija je bila lošija u odnosu na godinu prije, dok ih je sada 58 posto).U odnosu na lani isti je broj hrvatskih građana (12 posto) koji očekuju da će im se financijska situacija barem malo poboljšati u narednoj godini.

Međutim, raste broj onih koji predviđaju lošije financijsko stanje svog kućanstva u ovoj godini (42 posto u odnosu na prošlogodišnjih 34posto). Većina građana očekuje porast cijena u narednih 12 mjeseci (82 posto) te ih tri četvrtine očekuje porast nezaposlenosti. Čak polovica ispitanih predviđa i manju potrošnju za kupovinu trajnih dobra. Hrvati ne vjeruju niti u gospodarski oporavak te dvije trećine njih prognozira još lošije gospodarsko stanje u narednih 12 mjeseci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close