Hrvati se više od susjeda boje za radno mjesto

Autor: Poslovni dnevnik , 25. studeni 2015. u 21:59
Najkraći 'staž' na burzi imaju ispitanici iz Hrvatske/Nel Pavčetić/PIX

Ispitanici iz BiH najviše se nadaju povišici, Srbi najspremniji za promjenu posla.

Zagreb Hrvati se više od susjeda boje za svoje radno mjesto, odnosno 45% Hrvata u odnosu na 36% ispitanika iz Srbije i 37% iz BiH.

Pokazalo je to, uz ostalo, istraživanje regionalnih portala MojPosao (Hrvatska), Posao.ba (BiH) i Infostud.com (Srbija) u kojem je sudjelovalo više od 4000 ispitanika, a cilj je bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u tri zemlje. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz BiH, a najmanje ispitanici iz Hrvatske. Posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije, a najmanje Hrvati. Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz Hrvatske izabralo bi stranog vlasnika (36%).

Kada je riječ o razlozima nezaposlenosti, u Hrvatskoj je trećina ispitanika (32%) nezaposleno jer im nije produžen ugovor na određeno, dok je četvrtina (22%) ostala bez posla zbog gospodarske krize. Nakon završetka školovanja posao nije pronašlo 17% ispitanika, a 7% je dalo otkaz kako bi potražili bolju priliku. Najkraći 'staž' nezaposlenosti imaju ispitanici iz Hrvatske; njih 27% nezaposleno je do tri mjeseca, dok je takvih 14% u Srbiji te 15% u BiH. Kao i prošlih godina, većina ispitanika (68%) traži bilo kakav posao. Hrvati se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close