Hrvati pomažu otkriti dob zločinca

Autor: Andreja Šantek , 25. rujan 2013. u 18:52
Dragan Primorac i Gordan Lauc

Hrvatski znanstvenici potvrdili su da se analizom glikana u krvnim flekama pronađenim na mjestu zločina može odrediti dob počinitelja kaznenih djela.

Znanstvenici Gordan Lauc i Dragan Primorac nedavno su u Milanu, na sastanku konzorcija znanstvenika uključenih u projekt "Pain OMICS" vrijedan 7,5 milijuna eura, prezentirali rezultate kojim su potvrdili da se analizom glikana u krvnim flekama pronađenim na mjestu zločina može odrediti dob počinitelja kaznenih djela.

Uz to postoje indicije da će u određenim situacijama koristeći analizu glikana čak biti moguće razlikovati međusobno i jednojajčane blizance. Ovi rezultati važni su u razvoju forenzičkih znanosti jer je na osnovu postojećih forenzičkih metodologija, kao što je klasična metoda analize DNA koje se primjenjuju danas, dob počinitelja kaznenog dijela nemoguće odrediti. Prethodno su istraživači u tvrtki Genos, prvom privatnom DNA laboratoriju u široj regiji i jednoj od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, prvi u svijetu proveli velike populacijske studije kojima su pokazali da su glikani (neka vrsta šećera na površini membrane proteina) značajno povezani sa starenjem, a patentirali su i GlycanAge indeks koji mjerenjem glikana određuje biološku i kalendarsku dob neke osobe.

Vlasnik Genosa prof. Lauc istaknuo je da su u Milanu obavljeni zadnji razgovori s kolegama iz devet europskih država prije početka realizacije projekta za kojeg im je Europska komisija odobrila 7,5 milijuna eura, a u koji su uključene i hrvatske institucije Genos i privatna specijalna bolnica Sveta Katarina."Priča s glikanima i starenjem je fascinantna i osim što smo je prezentirali u Milanu i na ISABS-u uskoro izlazi i publikacija u jednom od vodećih časopisa na tu temu i uvjeren sam da će značajno pridonijeti razvoju forenzičkih znanosti", rekao je prof. Lauc.

Nove tehnologije koje se koriste u tzv. forenzičkoj DNA fenotipizaciji omogućuju da se iz pronađenog biološkog traga predvidi boja kose i očiju počinitelja kaznenog djela. Na žalost, veliki broj forenzičkih slučajeva i dalje je neriješen, prvenstveno zbog činjenice da se genotip biološkog traga pronađenog na mjestu događaja ne poklapa s tisućama genotipova počinitelja kaznenih djela pohranjenim u DNA bazama podataka. Stoga je golema pozornost usmjerena prema razvoju novih postupaka kojima bi se iz pronađenog biološkog traga mogli utvrditi najvažniji fenotipski podaci, prvenstveno približna starost počinitelja kaznenog djela.

"Napredak u razumjevanju bioloških procesa gotovo je nemoguće pratiti s obzirom na broj otkrića koji nam svakodnevno omogućuju sagledavanje kompleksnosti ljudskog organizma. Tako, primjerice, oko 23 tisuće gena kodiraju više od 100 tisuća transkripata (poruka prepisanih s gena, tzv. mRNA) koje će u konačnosti različitim mehanizmima obrade transkripata prema nekim kalkulacijama dati oko milijun različitih proteina odgovornih za funkcioniranje ljudskog organizma. Ako se uzme u obzir da gotovo niti jedan protein ne može biti funkcionalan ako ne doživi 'obradu' dodavanja glikana možemo samo pretpostaviti koliki je broj postojećih glikoproteina bez kojih jednostavno nema života", istaknuo je prof. Primorac.

A upravo razumjevanje funkcije glikana i njihovo specifično pojavljivanje u različitim periodima života omogućilo je Laucu i Primorcu da dobiju uvid u procese o kojima do sada jako malo znalo, a koji mogu imati veliki značaj u kliničkoj medicini, ali i u forenzičkih znanostima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada bi državu vodili pametni ljudi kao naši znanstvenici švicarska bi za nas bila selo u đžungli

New Report

Close