Hrvati najgori platiše u EU, račune plaćaju dva mjeseca nakon roka

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2014. u 10:08
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Kad građane pitaju zašto kasne s plaćanjem, oni se najčešće žale da su sve više zaduženi.

S obzirom na prosjek da račune podmiruju dva mjeseca nakon roka, Hrvati su postali najneuredniji platiše u Europskoj uniji, piše Novi list.

Kad građane pitaju zašto kasne s plaćanjem, oni se najčešće žale da su sve više zaduženi. »Ne radi se o tome da ne žele platiti, nego nemaju čime«, rekla je Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj koja se profesionalno bavi naplatom potraživanja za potrebe banaka, komunalnih, telekomunikacijskih i drugih poduzeća. 

S druge strane, najgore je poduzetnicima, koji moraju čekati gotovo četiri mjeseca da bi od drugih poduzeća naplatili posao.

Vjerovnici se moraju naoružati strpljenjem, jer poduzeća prosječno fakture plaćaju 60 dana nakon isteka roka, a građani kasne prosječno 55 dana, precizirala je Cerinski, pozivajući se na istraživanje koje je agencija Ipsos proljetos provela u 200 hrvatskih poduzeća. 

Glavni razlozi za kašnjenje u plaćanju jesu nastavak recesije i smanjivanje broj zaposlenih. Sve to ima loše posljedice na gospodarstvo, jer jedan dužnik stvara drugoga, stoji u Novom listu.

Komentirajte prvi

New Report

Close