Hrvati moraju vratiti novac u fondove za 34 projekta

Ilustracija / PXL Ilustracija / PXL

U inspekciji korištenja pretpristupnih fondova EU otkrivene su nepravilnosti u 34 projekta: od netransparentnog trošenja do posve benignih proceduralnih pogrešaka.

U inspekciji korištenja pretpristupnih fondova EU otkrivene su nepravilnosti u 34 projekta: od netransparentnog trošenja do posve benignih proceduralnih pogrešaka. U redovitoj godišnjoj inspekciji EU analizirali su se projekti za koje je EU dala novac iz svojih pretpristupnih fondova tijekom posljednjih nekoliko godina. Revizori EU istraživali su kako se realiziraju projekti u dva navrata: prvo izvješće odnosi se na razdoblje od 30. srpnja do kraja prošle godine, a drugo njihovo izvješće odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do lipnja ove godine.
O oba izvješća raspravljat će se sljedećih dana na sjednici Hrvatskog sabora, piše Jutarnji list.

Jedan poduzetnik koji je uzeo novac iz programa Sapard za poboljšanje prerade i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda kupio je rabljenu opremu, a prikazao da je kupio novu. Time je zaradio kaznenu prijavu te je pokrenuta ovrha za povrat novca. U drugom slučaju krivotvorena je izjava jednog inženjera u projektu izgradnje i sanacije vodoopskrbe u Karlovcu pa je korisnik projekta novčano kažnjen. Laboratorijska i informatička oprema nabavljena za pojačanje kapaciteta policijskih jedinica za borbu protiv zloupotrebe droga ne odgovara tehničkim specifikacijama iz ugovora pa se istražuju mogućnosti za povrat novca. U problemima je i carinska uprava , koja je tijekom nabave opreme za borbu protiv krijumčarenja završila na crnoj listi EU jer je voditelj projekta izdao samo usmeni nalog za izmjenu naručene opreme, a ne i pisani. 

Komentari (1)
 • Hasenfefer
  Hasenfefer 9:49 16.10.2012.

  Aha.

  A na što sam ja upozoravao. Kada i uspijete dobiti novce i realizirate projekt, inspekcija iz EU Vam može doći još pet godina kasnije i ako nađe neku nepravilnost lovu na sunce.

  Da parafraziram jednu Hrvatsku poslovicu: čuvaj se Europske ruke.

  Pa mi bumo samo njima davali novce za fondove.

  Katastrofa.

  lp

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve