Hrvati moraju vratiti novac u fondove za 34 projekta

Ilustracija / PXL Ilustracija / PXL

U inspekciji korištenja pretpristupnih fondova EU otkrivene su nepravilnosti u 34 projekta: od netransparentnog trošenja do posve benignih proceduralnih pogrešaka.

U inspekciji korištenja pretpristupnih fondova EU otkrivene su nepravilnosti u 34 projekta: od netransparentnog trošenja do posve benignih proceduralnih pogrešaka. U redovitoj godišnjoj inspekciji EU analizirali su se projekti za koje je EU dala novac iz svojih pretpristupnih fondova tijekom posljednjih nekoliko godina. Revizori EU istraživali su kako se realiziraju projekti u dva navrata: prvo izvješće odnosi se na razdoblje od 30. srpnja do kraja prošle godine, a drugo njihovo izvješće odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do lipnja ove godine.
O oba izvješća raspravljat će se sljedećih dana na sjednici Hrvatskog sabora, piše Jutarnji list.

Jedan poduzetnik koji je uzeo novac iz programa Sapard za poboljšanje prerade i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda kupio je rabljenu opremu, a prikazao da je kupio novu. Time je zaradio kaznenu prijavu te je pokrenuta ovrha za povrat novca. U drugom slučaju krivotvorena je izjava jednog inženjera u projektu izgradnje i sanacije vodoopskrbe u Karlovcu pa je korisnik projekta novčano kažnjen. Laboratorijska i informatička oprema nabavljena za pojačanje kapaciteta policijskih jedinica za borbu protiv zloupotrebe droga ne odgovara tehničkim specifikacijama iz ugovora pa se istražuju mogućnosti za povrat novca. U problemima je i carinska uprava , koja je tijekom nabave opreme za borbu protiv krijumčarenja završila na crnoj listi EU jer je voditelj projekta izdao samo usmeni nalog za izmjenu naručene opreme, a ne i pisani. 

Komentari (1)
 • Hasenfefer
  Hasenfefer 9:49 16.10.2012.

  Aha.

  A na što sam ja upozoravao. Kada i uspijete dobiti novce i realizirate projekt, inspekcija iz EU Vam može doći još pet godina kasnije i ako nađe neku nepravilnost lovu na sunce.

  Da parafraziram jednu Hrvatsku poslovicu: čuvaj se Europske ruke.

  Pa mi bumo samo njima davali novce za fondove.

  Katastrofa.

  lp

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!