Hrvati kontroliraju cijeli prehrambeni sektor regije

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2015. u 10:07
Foto: Krunoslav Petrić / Pixsell

Todorić i Tedeschi, uz Podravku, postaju veliki regionalni igrači prehrambene industrije.

Nakon što je objavljeno da Podravka preuzima slovensko Žito, lidera slovenske prehrambene industrije, u slovenskim medijima javljaju se žalopojke, piše Večernji list.

Potpredsjednik sindikata poljoprivrednika Slovenije i predsjednik Komisije za prodaju slovenske pšenice Franc Küčan za Delo kaže da je ta prodaja Hrvatima katastrofa.

Tako su još jednom sa strahom dočekani hrvatski investitori koji preuzimaju slovenske tvrtke, sa strahom koji do sada nije bio opravdan jer su hrvatski ulagači pozitivno utjecali na 2-postotni rast slovenskog BDP-a, kao što je to nedavno priznao i slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk. 

Redaju se hrvatske akvizicije i u Srbiji, a tu prednjači Agrokor Ivice Todorića. Ako gledate srpsku televiziju, primjerice, među sponzorima serija cijeli je niz Agrokorovih perjanica u susjednoj državi, od Frikoma do Idee, a nakon kupnje slovenskog Mercatora lani za 544 milijuna eura, u Todorićev portfelj ušao je i Mercator-S u Srbiji. Tamo je Agrokor vlasnik uljare Dijamant, a sad se najavljuje i ulazak u drugu uljaru, Victoriaoil, koja suncokretovim uljem Iskon pokriva trećinu tržišta u Srbiji i izvozi u 11 zemalja.

Kako bilo, Todorić i Tedeschi, uz Podravku, postaju veliki regionalni igrači prehrambene industrije, koji drže najpoznatije brendove u regiji i velike trgovačke lance i koji uz dobre međusobne odnose mogu zaigrati igru koju su nekad planirali zajedno Todorić, Mišković i Zoran Janković, kad je gradonačelnik Ljubljane bio na čelu Mercatora. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Za sve je kriv Milanovic. Nista nije kriv nesposobni korumpirani narod

a Milanović se potrudio, da pored toga ima i gladnih u državi

Gladni su samo oni koji režu debele šnite kruha.

Kruh se treba rezati na tanke šnite , kao što nam je savjetovala drugarica Antoneta.

a Milanović se potrudio, da pored toga ima i gladnih u državi

New Report

Close