HRT ukinuo “mala” dopisništva i raspisao natječaj za 22 dopisnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2014. u 19:48
Photo: Patrik Macek/Pixsell

HRT će internim natječajem izabrati 22 dopisnika, a sada u tzv. “malim” dopisništvima radi 14 novinara.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je donijela odluku o ukidanju svojih "malih" dopisništava i istovremeno raspisala interni natječaj za dopisnike u Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Gospiću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji te Vukovaru u kojem dosad nije bilo ni dopisnika niti dopisništva.

HRT će internim natječajem izabrati 22 dopisnika, a sada u tzv. "malim" dopisništvima radi 14 novinara.

Po okončanju natječaja, dopisnici će biti opremljeni najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom i komunikacijskim sredstvima te proći dodatnu edukaciju kako bi mogli postići veću mobilnost i efikasnost i raditi za sve medijske platforme HRT-a.

"Time je HRT vrlo jasno pokazao namjeru jačanja dopisničke mreže", navodi HRT.

Iz HRT-a navode i kako će dopisnici nastaviti kontinuirano izvještavati s područja koja su dosad pokrivala dopisništva i izvršavati sve svoje sadašnje lokalne i regionalne programske obaveze.

"Zadaće dopisnika", kako dodaju, "bit će redovito praćenje političkih, kulturnih i drugih događaja u regiji koju pokrivaju, te pravovremena, odgovarajuća i kvalitetna isporuka naručenih medijskih sadržaja".

Odluka o ukidanju dopisništava i istovremenom raspisivanju natječaja dio je plana restrukturiranja HRT-a prihvaćenog od Vlade RH čiji je glavni cilj efikasno poslovanje i održivi razvoj do 2017., uz troškove od 95 ukupnih prihoda te stvaranje moderne multimedijske organizacije uz bolje ispunjavanje javne funkcije, ističe HRT.

Hrvatski župani, okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija, nedavno su se usprotivili ukidanju 11 dopisništava HRT-a, no glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odbacio je mogućnost odgode takve odluke ocjenjujući da bi se time zaustavilo kompletno restrukturiranje, u koje su među prvima ušla ta dopisništva. Predstavnici županija izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo zatvaranjem dopisništava, ističući da bi to moglo dovesti do smanjenja izvještavanja o događajima s tog područja.

Radman je ustvrdio da se tim promjenama namjerava ojačati dopisnička mrežu u kadrovskom, tehničkom i infrastrukturnom smislu, te da plan restrukturiranja obuhvaća sve organizacijske segmente i provodi se u etapama.

HRT će u novu tehnologiju uložiti 115 milijuna kuna, dopisnici će se osposobiti za rad na suvremenoj opremi, a mogući viškovi zaposlenih bit će zbrinuti. Od 51 zaposlenika u 'malim' dopisništvima, samo je četrnaestero novinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close