HRT u siječnju pokreće novi televizijski program HTV5

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2017. u 11:45
Foto: Robert Anić / Pixsell

Novi televizijski program trebao bi biti emitiran na satelitskoj i internetskoj platformi, a u opisu programa ističu se emisije i vijesti vlastite produkcije iz drugih televizijskih programskih kanala.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u siječnju 2018. pokrenut će televizijski program namijenjen Hrvatima izvan Hrvatske te međunarodnoj javnosti, potvrđeno je Hini s javne radiotelevizije.

Na HRT-u ističu da je "pokretanje Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5), koji je namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti, u skladu s odredbama Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske", predviđeno u siječnju 2018.

"U ovome trenutku ne možemo iznositi više tehničkih pojedinosti, no ističemo kako je Hrvatskoj radioteleviziji, kao javnome medijskom servisu, veoma važno što kvalitetnije informiranje Hrvata izvan Republike Hrvatske'', stoji u odgovoru Hini.

Novi televizijski program trebao bi biti emitiran na satelitskoj i internetskoj platformi, a u opisu programa ističu se emisije i vijesti vlastite produkcije iz drugih televizijskih programskih kanala.

Planirana je i posebna emisija za Hrvate izvan Hrvatske koja će, kako se navodi, ''obrađivati toj ciljanoj publici posebno zanimljive teme iz njihova života te vijesti na stranim jezicima (engleski, španjolski, njemački)".

Ovisno o mogućnostima HRT-a, u posebnim terminima trebale bi se ''emitirati i promotivno-dokumentarne emisije na stranim jezicima radi promicanja hrvatskih kulturnih i turističkih vrijednosti za međunarodnu javnost''.

Prema planiranom, udio HRT-ove produkcije u tom programu bit će 70 posto, a HRT-HTV5 emitirat će 24 sata dnevno. U sadržaju televizijskog kanala za dijasporu predviđeno je minimalno 25 posto informativnog programa, po deset posto igranog, obrazovno i znanstvenog, glazbenog i programa znanosti i kulture. Predviđen je i minimalni udjel od 7 posto zabavnog programa, religijski program sveden je na 0,5 posto, a udjeli sportskog, promotivnog i ostalih sadržaja još nisu definirani.

HRT-HTV5 pokreće se, kako ističu na javnoj radioteleviziji, na temelju Ugovora HRT-a i Vlade RH potpisanog krajem rujna i kojim se utvrđuju javna misija i programske obveze javnoga medijskog servisa te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje i koji će vrijediti od 1. siječnja 2018. do kraja 2022.

''Međunarodni televizijski programski kanal strukturiran je šire od zakonske obaveze informiranja pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te, osim informativnih, obuhvaća obrazovne, kulturne i zabavne sadržaje'', ističe se u ugovoru.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne znam kada sam zadnji put gledao htv!


ili je to nepismenost novinara i voditelja, ili je to katastrofalni jezik "naglasak na drugi slog" tzv. zagrebački jezik od koga se ježim.

***ti nisi normalan, naglasak na drugi slog ne postoji niti postoji ikakav zagrebački jezik…pravi hrvatski jezik ima naglasak na PREDZADNJI SLOG…danas na htv. rtl i nova tv govore hrvatskim jezikom s naglaskom na prvom slogu ili ak baš hoćeš sprdaju se s hrvatskim jezikom sa begiš(beogradskim) naglaskom… doslovno se cerekaju s tv ekrana natječući se koji će spiker ružnije naglasiti neku hrvatsku riječ…svaki tjedan se rugaju s novim riječima, a nekad su počeli prvo s riječima turizam, Dalmacija i Italija… njihovim naglaskom nitko živ nemre otpjevati legendarnu pjesmu Dalmacija u mom oku… sve 3 tv kuće su iste tj. neznaš koja je gora, a najgore od svega je kad vidiš da imaju neku anketu pa primitivci počnu govorit istim tim izrgnutim naglaskom umjesto da se bore i govore hrvatskim, i misle da su jako pametni

Pitam se hoće li Hrvati izvan domovine plaćati realizaciju tog novog programskog kanala i nije li već puno pretjerano otvarati nove programe a niti ova dosadašnja 4 nisu bili boznašto. Mi u Hrvatskoj po sili zakona, prisiljeni smo plaćati harač za ova 4 programa, pa umjesto da se vodstvo HRT-a pobrine da ovih 4 programska kanala liče na nešto i bar malo kvalitetom vrate osmjeh na lice totalno nezadovoljnih prisilnih pretplatnika, oni bahato i apsolutistički otvaraju nove kanale, akao bi se uhljebilo još više politički podobnih. Pitam se dalje: tko će slijedeći otići sa HRT-a na ostale televizije kao i mnogi nezadovoljni, ali kvalitetni novinari. Ostat će samo nesposobnjakovići tipa brune Kovačevića koji nije bio u stanju sa svojom nesposobnom ekipom osigurati prijenose naše reprezentacije sa SP-a u rusiji. Nije bilo novaca? A kako ima novaca za otvaranje novog TV kanala? Gospodo sa HRT-a, istražit ću mogućnosti da vam ne plaćam pretplatu, jer vas ionako ne mogu gledati. Jer i kada se zaletim na neki od kanala HRT-a uvijek nađem mnogo toga što me opet za neko vrijeme odbije o HRT-a: ili je to nesposobnost novinara da budu aktualni, ili je to nepismenost novinara i voditelja, ili je to katastrofalni jezik “naglasak na drugi slog” tzv. zagrebački jezik od koga se ježim.

New Report

Close