HRT treba najmanje 70 novih zaposlenika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. lipanj 2017. u 09:29
Foto: Robert Anić / Pixsell

Hrvatska radiotelevizija još nije zaprimila dokumentaciju za provedbu ovrha.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) za provedbu ovršnih postupaka, a na temelju zakonskih izmjena iz svibnja, treba zaposliti najmanje 70 novih administrativnih zaposlenika i zasad nepoznat broj pravnika te izdvojiti najmanje 30 do 35 milijuna kuna za nova radna mjesta, troškove zaposlenika, poštarine i provedbu platnih naloga.

U HRT-ovu odgovoru Hini ističe se da je nakon usvajanja novog zakona "Hrvatska radiotelevizija dužna uskladiti svoj rad, poslovanje, opće akte i računalne programe obrade podataka o obveznicima i mjesečnim pristojbama s odredbama Zakona o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji".

U eksplikaciji dodatnog i dosad neplaniranog troška HRT-a, koji na temelju provedbe navedenog zakona iznosi gotovo tri posto dosadašnjeg godišnjeg proračuna tog javnog servisa, navodi se i da je potrebno osigurati dodatni prostor od 1125 četvornih metara za pohranu dokumentacije, šest milijuna kuna godišnje za troškove poštarine, izrade naloga, kuvertiranje i slično te nadoknaditi trošak opremanja novih radnih mjesta. Osim toga, u odgovoru se navodi da se trošak plaća za sedamdesetak novih zaposlenika koji će se baviti provedbom ovršnih postupaka umjesto odvjetničkih društava procjenjuje na približno 8,5 milijuna kuna godišnje.

No, HRT, kako se doznaje, još nije zaprimio kompletnu dokumentaciju za provedbu ovrha, a još uvijek procjenjuju obim tog posla i potrebu za angažiranjem novih zaposlenika.

"Hrvatska radiotelevizija još nije zaprimila dokumentaciju za provedbu ovrha. Naime, Zakon o dopuni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine, a prvi ciklus dostave platnih naloga odvijat će se u studenome 2018. i procjenjuje se kako je riječ o oko 55 tisuća platnih naloga. Za cijeli je postupak potrebno spomenutih 70 novih zaposlenika za administrativne poslove te određeno povećanje broja zaposlenika u Pravnoj službi Hrvatske radiotelevizije za poslove podnošenja tužbi. Procjene o točnome broju tih zaposlenika su u tijeku. Predviđeni trošak Hrvatske radiotelevizije za provedbu tih platnih naloga je između 15 i 20 milijuna kuna godišnje" stoji u odgovoru Hini.

Na upit hoće li najavljena promjena "utjerivanja dugova", odnosno naplata ovrha isključivo preko djelatnika i službi HRT-a, utjecati na stabilnost prihoda javne radiotelevizije te očekuju li smanjenje prihoda vodstvo javnog servisa dalo je odgovor koji daje za pravo zagovornicima dosadašnjeg načina naplate preko "outsourcanih" odvjetničkih društava. Ističu i da bi očekivana naplata, osim povećanih troškova za HRT, bila manja i za gotovo 80 milijuna kuna.

"Napominjemo kako je naplata pristojbe 2003., kada taj posao za Hrvatsku radioteleviziju još nisu radila odvjetnička društva, iznosila 91,8 posto, a 2016. taj je postotak, zahvaljujući angažmanu odvjetničkih društava, iznosio čak 98 posto, odnosno naplata je povećana za 6,2 posto. Preciznije, da je ostao isti postotak naplate kao iz 2003. Hrvatska radiotelevizija bi u 2016. naplatila 75 milijuna kuna manje", zaključuju s HRT-a.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ma sirotinja nema za platiti …..kakve ovrhe. Sram vas bilo!!!!

Mene osobno zanima zašto HRTprilikom dostave uplatnica u prilogu ne dostavi i stanje računa pretplatniku. Ukoliko je isti podmirio pretplatu, a ona kod njih nije evidentirana moglo bi se reagirati prije postupka ovrhe. Isto tako mogli bi osigurati da svaki zainteresirani na njihovim stranicama može poglredati dali ima duga. Njima je jednostavnije poslati ovrhu, pa se ti poslije koprcaj.

Uhljeb na uhljeba, samo naprijed!

Nije to puno obzirom da ih ima ……već zaposleni oko 3 i po hiljade.
Jel zna tko koliko je bilo zaposlenika kad su bili u eteru samo 1 i 2 program .

New Report

Close