HROTE: Ako Ministarstvo gospodarstva ne doznači sredstava za isplatu novčanog poticaja povlaštenim proizvođačima, HROTE nije mogućnosti izvršiti predviđenu isplatu

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2014. u 13:30

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) reagirao je na članak objavljen u Poslovnom dnevniku 28. listopada 2014. pod naslovom "Naš najveći problem je nepostojanje kontrole hrvatskog tržišta biogoriva". Riječ je o intervjuu s Hrvojem Merkijem, direktorom trgovačkog društva Biodizel Vukovar d.o.o.

Njihov demantij prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Naime, g. Hrvoje Merki, iznio je nekoliko netočnih navoda koji štete ugledu našeg društva. To stoga što g. Merki očito ne zna da HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o. (dalje: HROTE) nije agencija, već d.o.o. i da je pravna osoba s javnim ovlastima. Nadalje, njegov navod da HROTE neće isplatiti poticaj u iznosu od 2,20 kune po litri biogoriva nije točan. U prvom redu, jedinični iznos novčanog poticaja za proizvodnju biogoriva u 2014. godini, utvrđen je Odlukom Vlade Republike Hrvatske o jediničnom iznosu novčanog poticaja za proizvodnju biogoriva u 2014. godini (“Narodne novine”, broj 141/2013) koji za biodizel iznosi 1,70 kn/l, dakle ne 2,20 kuna kako to navodi g. Merki. Nadalje, iz navedenog teksta moglo bi se zaključiti da HROTE samovoljno postupa prilikom odlučivanja o isplati poticaja povlaštenom proizvođaču Biodizel Vukovar d.o.o., tj. suprotno propisima koji reguliraju poticanje proizvodnje biogoriva u Republici Hrvatskoj. U tom smislu smatramo da je propušteno navesti da HROTE niti nema ovlaštenja samostalno odlučivati hoće li i u kojem iznosu pojedinom povlaštenom proizvođaču isplatiti poticaj, već to obavlja isključivo temeljem Zakona o biogorivima za prijevoz (“Narodne novine”, broj 65/09, 145/10, 26/11 i 144/12) i Pravilnika o uvjetima i postupku za ostvarivanje poticaja za proizvodnju biogoriva za prijevoz (“Narodne novine”, broj 91/2011).

Konkretno, HROTE nakon što izvrši kontrolu, svakog pojedinog zahtjeva za isplatu novčanog poticaja, a temeljem odgovarajuće dokumentacije, utvrđuje jesu li pri tom ispunjeni svi uvjeti iz članka 3., 7. i 8. navedenog Pravilnika, a koji se u bitnome odnose na:

Ima li proizvođač dozvolu za obavljanje djelatnosti proizvodnje biogoriva; je li pri tom proizvođač stavio na tržište minimalno poticanu količinu biogoriva sukladno članku 21. Zakona o biogorivima za prijevoz; je li HROTE do dana podnošenja urednog i potpunog zahtjeva za isplatu novčanog poticaja u proizvodnoj godini već isplatio novčane poticaje za maksimalno poticanu količinu biogoriva; je li proizvođač proizvedenu količinu biogoriva, za koje je postavljen predmetni zahtjev za isplatu novčanog poticaja, prodao obvezniku stavljanja biogoriva na tržište i krajnjim korisnicima te da prodana količina biogoriva po cijenama u pojedinom mjesecu, nisu prešle najvišu razinu prodajnih cijena biogoriva koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo gospodarstva, sukladno članku 5. Uredbe o poticanju proizvodnje biogoriva za prijevoz (“Narodne novine”, broj 1/2014).

HROTE odluke o isplati novčanog poticaja povlaštenom proizvođaču dostavlja Ministarstvu gospodarstva u roku od 15 dana od dana zaprimanja urednog i potpunog zahtjeva za isplatu poticaja, a koje zatim sa svoje proračunske stavke treba doznačiti sredstva na račun HROTE-u, namijenjenih za isplatu poticaja za proizvodnju biogoriva, i to u roku 10 dana od dana zaprimanja odluke. Samu isplatu novčanog poticaja povlaštenom proizvođaču, HROTE izvršava u roku pet dana od dana kad mu Ministarstvo gospodarstva doznači sredstva, a sve sukladno odredbi članka 7. stavka 1. Uredbe. Međutim, s obzirom na činjenicu da HROTE ne raspolaže sredstvima za tu namjenu, a ukoliko Ministarstvo gospodarstva ne doznači sredstava za isplatu novčanog poticaja povlaštenim proizvođačima, HROTE nije niti u mogućnosti izvršiti predviđenu isplatu povlaštenom proizvođaču.

Konačno, smatramo netočnim i navod o nedostatku komunikacije, a koji za posljedicu imaju podnošenje brojnih žalbi i sudskih postupaka kojima se Biodizel Vukovar d.o.o., pokušava zaštiti od navodno „netočnih“ odluka. Budući da su upravni postupci odnosno upravni sporovi još uvijek u tijeku te da još nema konačne sudske odluke, ne može se na ovaj način prejudicirati zakonitost donesenih odluka HROTE-a. Tim više, HROTE je u više navrata komunicirao s predstavnicima tog povlaštenog proizvođača te je u okviru svojih ovlasti, pokušao otvorena pitanja riješiti dogovorom. Pri tom je jasno napomenuto da HROTE nije nadležan za utvrđivanje maksimalno poticane količine, utvrđivanje i izračun jediničnog iznosa novčanog poticaja, utvrđivanje visine proračunskih sredstava za poticaje, prikupljanje sredstava za poticaje, određivanje načina doznačavanja proračunskih sredstva pa sukladno tome niti za određivanje kriterija isplate ili neisplate poticaja.                                                             

Komentari (1)
Pogledajte sve

Niti jedan moj navod kojeg sam iznio nije netočan pa tako nisam niti mogao naštetiti ugledu društva HROTE.

Jedinu moja pogreška je ta što sam HROTE nazavo agencijom, pa se ovim putem zaista ispričavam.

New Report

Close