Hrkać: Bolje i dio Amerikancima nego staro željezo

Autor: Ksenija Puškarić , 11. listopad 2012. u 21:59
P. Hrkać (stečajni upravitelj) i S. Beal (NREC)/PXL

NREC bi kupio samo proizvodnju lokomotiva, osigurali bi posao za 300-tinjak ljudi… Sve, međutim, ovisi o vjerovnicima.

National Railway Equipmet Company (NREC) zainteresiran je za kupnju proizvodnje lokomotiva u Gredelju, rekao je Steven Beal, vlasnik te američke kompanije, nakon jučerašnjeg sastanka s Gredeljevim stečajnim upravitelje Perom Hrkaćom.

Takav ishod, napomenuo je Hrkać, moguć je samo ako se vjerovnici dogovore o podjeli Gredelja na cjeline na skupštini 12. prosinca. Hrkać u akviziciji vidi novi početak i šansu za Gredelj. Tvrdi da je sada sve na vjerovnicima. Oni moraju odlučiti na koji način žele unovčiti svoja potraživanja. "Hoće li to napraviti prodajom Gredelja kao ledine i alata kao starog željeza, ili prodajom poslovnih jedinica tvornice, ovisi samo o njima. Kada bi se pojavio potencijalni ulagač koji bi bio spreman kupiti cijeli Gredelj, nitko ne bi bio sretniji od mene", rekao je Hrkać.A Amerikanci ne žele, kažu, da tvornica s Gredeljevom tradicijom i kvalitetom propadne."Želja za ulazak u vlasništvo Gredelja postoji već šest godina, ali ovo je prvi put da o tome ozbiljno razgovaramo. Žao nam je zbog situacije u kojoj se tvornica našla, a dogovorimo li se o akviziciji, posla bi u budućnosti moglo biti za 300-tinjak, a možda i više ljudi", rekao je jučer Beal. Gredelj za NREC već radi okvire za lokomotive, a već ugovoreni poslovi vrijede čak 20 milijuna dolara.

Dio tih projekata mora biti dovršen 30. lipnja, a drugi dio do kraja iduće godine. "To znači da dotad ima posla za 300-tinjak ljudi, a kako stvari stoje, mogli bismo i trebati nove radnike u proizvodnji", optimističan je Hrkać.Koliko je Beal spreman platiti za Gredelj, jučer nije htio komentirati jer su pregovori tek u začetku, no tvrdi da je NREC ozbiljna tvrtka koja bi nastavila poizvodnju u Gredelju. "Sve što bismo tu proizveli izvozili bismo na strana tržišta, na sve kontinente, osim Europe", ističe Beal, koji je vlasnik čak sedam tvornica u SAD-u te dviju u Kanadi. Hrkać je najavio kako će se Gredelj s Končarom javiti i na natječaj za nove vlakove za HŽ Putnički prijevoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close