Hrelja: ‘Spas društva Royal je moguć i za njega ne treba ni kuna nego jamstvo države’

Autor: Agencija VLM , 09. srpanj 2014. u 11:28
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ovo je klasični primjer kako država stvara određenu nesigurnost, svojevremeno jako ako se malo vratimo u prošlost možemo se sjetiti kako je itekako zagovarala ovakav dio modela, rješavanje pitanja umirovljenika – primjetio je laburist Zlatko Tušak.

Saborsko jutro umjesto raspravom o Zakonu o radu počelo je zahtjevom za stanku Hrvatskih laburista i HSU-a zbog, kako su naglasili, upitnosti instituta doživotne otpremnine, odnosna dokupa mirovine preko društva Royal za gotovo četiri tisuće ljudi. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja upozorio je da je spas te tvrke moguć i da za to ne treba niti kuna već samo jamstvo države da će se time baviti, no nitko ne želi saslušati poslovni plan te tvrtke.

– Država, a ni mi ne možemo staviti glavu u pijesak – kazao je Hrelja te dodao da je Zakon o doživotnoj otpremnini došao tri mjeseca prekasno.

– Ovo je klasični primjer kako država stvara određenu nesigurnost, svojevremeno jako ako se malo vratimo u prošlost možemo se sjetiti kako je itekako zagovarala ovakav dio modela, rješavanje pitanja umirovljenika – primjetio je laburist Zlatko Tušak te poručio da država mora naći izlaz iz ovakve situacije.

Podsjetimo, tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost nedavno je otvorenim pismom zatražila pomoć države poručivši da neće moći u ugovorenom roku isplatiti dokupljeni dio mirovine za svojih 3.860 korisnika. Ta tvrtka od 1990. godine razvija izvorno hrvatski model dokupa mirovine, koji se primjenjuje kao doživotna otpremnina radnicima koji pri raskidu radnog odnosa ostvaruju pravo na mirovinu u obliku mjesečne isplate dijela tzv. pune mirovine na koji zbog ranijeg umirovljenja ne steknu pravo.

Komentirajte prvi

New Report

Close