Hrana u RH doseže 97% europskih cijena

Autor: Ana Blašković , 20. lipanj 2019. u 21:59
Kruh i žitarice blago iznad prosjeka/S. Šimunović/PIX

Treći na ljestvici najjeftinijih za pušače, iza Poljske i Bugarske.

S eurom na horizontu u središtu rasprave, bar u široj javnosti, bojazan je od rasta cijena. Iako statistički zanemarivo, čini se da je strah ipak jači pa ne škodi još jedne statistika na tu temu: cijene hrane i bezalkoholnih pića u Hrvatskoj već su sad na 97 posto europskog prosjeka.

Pritom su kruh i žitarice blago iznad prosjeka, mlijeko sir i jaja na 96 posto prosjeka, a cijene mesa dosežu 85 posto europskih. Alkoholna pića u Hrvatskoj su gotovo istovjetna s prosjekom u 28 članica, a najjeftiniji je – duhan.

Po cijenama Hrvatska je treća najjeftinija zemlja za ljubitelje duhana, odmah iza Poljske i Bugarske.  Prema Eurostatu, cijene hrane i pića značajno se razlikuju među članicama.

Gledajući isključivo cijene (neovisno o plaći), građani Danske najviše će izdvojiti za hranu i piće, čak 130 posto prosjeka EU, slijede Luxembourg i Austrija s po 125 posto.

Na kraju ljestvice su Rumunjska čiji građani hranu plaćaju 66 posto prosjeka, Poljska sa 69 posto, Bugarska 76 posto, Litva 82 posto dok Mađari izdvajaju 85 posto prosjeka.

Najveće razlike su kod alkohola i duhana- dvije kategorije u kojima države nameću visoke trošarine kako bi ograničile konzumaciju. Alkohol je najpovoljniji u Bugarskoj i Rumunjskoj (74% prosjeka), a najskuplji u Finskoj (182%), Irskoj (177%) te Švedskoj (152%).

Razlike su još veće kod duhana: najjeftiniji je u Bugarskoj (49%), Poljskoj (60%) i Hrvatskoj (62%), a najskuplji u V. Britaniji (204%), Irskoj (201%) te Francuskoj (141%).

Komentirajte prvi

New Report

Close