Hrana pogurala inflaciju u Europi, kod nas ju ublažila

Autor: Jadranka Dozan , 17. srpanj 2019. u 22:00
Hrana i bezalkoholna pića čine 28% košarice u RH/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

U Hrvatskoj su u svih šest mjeseci 2019. stope rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju ispod 1%.

Unatoč često drukčijim dojmovima građana, posljednja runda proširenja liste proizvoda sa sniženom stopom PDV-a više ili manje se prelila na potrošačke cijene, a analitičari je uglavnom navode kao jedan od razloga što Hrvatska (i) ove godine bilježi osjetno niže godišnje stope inflacije od prosjeka EU.

Potvrđuje to i najnoviji usporedni pregled središnjeg statističkog ureda EU. Prema Eurostatu, inflacija je u eurozoni u lipnju dosegnula 1,3 posto (u svibnju 1,2%), na razini svih članica EU zadržala se na 1,6%, dok je u Hrvatskoj tzv. harmonizirani indeks potrošačkih cijena sa svibanjskih jedan posto u lipnju usporio na 0,5 posto. 

U Eurostatovu blic osvrtu Hrvatska se tako navodi među tri članice s najnižom godišnjom inflacijom, pri čemu su nižu zabilježile tek Grčka i Cipar.

Nasuprot tome, najveću su prošli mjesec imale Rumunjska (3,9%), Mađarska (3,4%) i Latvija (3,1%). U usporedbi sa svibnjem godišnja je inflacija pala u 17, a porasla u devet članica Unije. Na razini eurozone najveći doprinos rastu potrošačkih cijena, više od 0,7 postotnih bodova, imao je sektor usluga.

 

0,5 posto

iznosila je u Hrvatskoj inflacija u lipnju, dok je mjesec prije bila riječ o 1%

Hrana, alkohol i duhan pridonijeli su mu 0,3 postotna boda, energija 0,17 bodova, dok je utjecaj cijena ostale industrijske robe bio gotovo neutralan. 

U Hrvatskoj su u svih šest mjeseci ove godine stope rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju bile ispod jedan posto, a u lipnju i više nego upola manja od prosjeka eurozone i EU.

Rastu cijena u odnosu na lanjski lipanj najviše su pridonijele gotovo 4% više cijene Stanovanja, vode, električne energije, plina i goriva (pritom je kod plina povećanje oko šest posto) koje u strukturi potrošačke košarice čine oko šestine.

Usto, inflaciji su pridonijeli i pet posto skuplji proizvodi iz kategorije Alkoholnih pića i duhana. Nasuprot tome, ublažavajuće je na godišnji rast potrošačkih cijena, uz nešto jeftinije gorivo (prijevoz), djelovao i blagi pad (0,3%) cijena kod Hrane i bezalkoholnih pića kao kategorije koja istodobno nosi čak 28% prosječne košarice.

Pritom je npr. voće (od ove godine sa sniženom stopom PDV-a) u prosjeku jeftinije 11%. U prosjeku je u prvom polugodištu inflacija iznosila umjerenih 0,7 posto, a premda analitičari uglavnom očekuju da će s trećim kvartalom malo ubrzati, na razini cijele godine većina je vidi ispod jedan posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close