Hrana, nafta, odvoz otpada…U 2018. građane Hrvatske čekaju brojna poskupljenja

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2018. u 08:55
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz Ministarstva energetike poručuju da kućanstvima plin neće poskupjeti još tri godine jer će država štititi potrošače. Za razliku od prošle, ove godine cijena električne energije ne bi trebala ići gore.

Hrana, odvoz otpada i nafta samo su neke od stvari koje će poskupiti tijekom 2018. godine.

Cijena banana već je skočila gotovo 50 posto, a za njima će i ostalo voće, tvrde voćari.

"Do ljetnih mjeseci očekuje se porast preko pedeset posto. Zbog toga nema voća nema ni u Europi ni u Hrvatskoj", rekao je Frane Ivković iz Hrvatske udruge voćara za Dnevnik.hr.

I cijene drugih prehrambenih proizvoda će i ove godine nastaviti rasti, ističu ekonomisti. 

"Postoje neki elementi prehrambenih proizvoda koji imaju stabilne cijena – kao što su kruh i riba – ali sve ostale komponente od mesa pa nadalje bilježe već kontinuirani rast cijena", kaže Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore

Zbog nove politike gospodarenja otpadom, razvrstavanja i recikliranja očekuje se povećanje računa za odvoz otpada.

Iz Ministarstva energetike poručuju da kućanstvima plin neće poskupjeti još tri godine jer će država štititi potrošače. Za razliku od prošle, ove godine cijena električne energije ne bi trebala ići gore.

I ovo ljeto očekuje nas sezonsko poskupljenje cestarine koja će, kao i prošle godine, za vrijeme turističke sezone cestarina poskupjeti za 10 posto.

Ekonomski analitičari očekuju da će cijena sirove nafte, u odnosu na prošlu godinu, porasti za dodatnih 30 posto. Udruga prijevoznika tvrdi kako za sada ne namjeravaju poskupiti svoje usluge i nastaviti lanac poskupljenja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Govorite o poskupljenjima a ne objašnjavate zašto dolazi do njih? jer se Bandić sjetio da je odvoz otpada prejeftin?
Jer političari nemaju dovoljno novaca pa nam dižu cijene svega osim plaća i mirovina. PITAJTE novinari a ne samo prenosite vijesti ko automatski roboti.

ovčice će i dalje blejat i blejat i nagrađivati nesposobne političare na izborima

New Report

Close