Ulaskom u EU hrana će pojeftiniti, cijene ruši ulazak 274.000 stranih tvrtki

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2013. u 18:06
Ilustracija (Foto: Pavletić/PIXSELL)

Da bismo se mogli nositi s tim izazovom potrebno je što prije sniziti PDV na hranu, smanjiti troškove, povećati proizvodnju i zaposlenost.

Nakon što 1. srpnja uđemo u EU, na naše će tržište moći doći čak 274.000 stranih prehrambenih kompanija, a to je velik izazov za hrvatsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, piše Večernji list. 

Da bismo se mogli nositi s tim izazovom  potrebno je što prije sniziti PDV na hranu, smanjiti troškove, povećati proizvodnju i zaposlenost, iskoristiti europske fondove i poraditi na udruživanju proizvođača u zadruge ili klastere, zaključeno je jučer na okruglom stolu 'Tržište hrane nakon ulaska Hrvatske u EU'. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić istaknuo je da nam ulazak u EU pruža mogućnost otvaranja velikog tržišta, dok ćemo istodobno pretrpjeti gubitke u plasmanu u zemljama CEFTA-e. Zato Vlada mora, kazao je, napraviti plan ruralnog razvoja jer iz Europe uvozimo triput više hrane nego što izvozimo.

'Vlada bi za dvije-tri godine trebala spustiti PDV na razinu onoga u zemljama okruženja. Zbog drastično visokog PDV-a potrošačka je košarica kod nas skuplja, povećava se prekogranična potrošnja koja će biti još veća kad uđemo u EU, a raste i sivo tržište' kazao je Bobetić. Milka Kosanović uime HUP-ova Udruženja prehrambene industrije navela je da je kava u Sloveniji 26% jeftinija nego u nas.

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentari (2)
Pogledajte sve

Agrokor, posljednje pripreme pred ulazak u raj:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

kakav trend kretanja dionica domaćeg prehrambenog sectora možemo očekivati kad nahrupi tih 274 000 kompanija u RH dok s druge strane izlazimo iz udruge CEFT-a gdje smo imali plasman? [emo_naivan]

New Report

Close