HR više nije luksuz za najveće tvrtke, potreban je svima

Autor: Lucija Špiljak , 20. siječanj 2019. u 22:00
Važnost HR-a u Hrvatskoj posebno su prepoznale brzorastuće startup tvrtke/FOTOLIA

HR očekuju izazovi zadržavanja kvalitetnih kadrova u deficitarnim zanimanjima, otvorenosti prema zapošljavanju stranih radnika….

Tržište rada oporavilo se od krize, poslodavci imaju povećanu potrebu za zapošljavanjem i svjesni su važnosti zadržavanja najboljih kadrova.

Rezultati su to godišnjeg pregleda tržišta rada portala MojPosao. Lani su imali ukupan rast broja oglasa za 26% u odnosu na 2017. odnosno više od 53.000 objavljenih oglasa u 2018., a uz to bilježe pad broja oglasa za rad na određeno za 5%. Kategorije oglasa koje bilježe najveći udio oglasa su Prodaja (Trgovina) te Turizam i ugostiteljstvo, no u 2018. najveći porast broja oglasa imala je kategorija Ljudskih resursa. 

"Nije samo dovoljno kvalitetnom zaposleniku ponuditi stalni radni odnos, već i osigurati kontinuitet njegova zadovoljstva i angažiranosti. To je dio posla o kojem, uz menadžera, brinu i stručnjaci za ljudske potencijale, posebno u velikim kompanijama gdje bez ovog kadra održavanje lojalnosti i stimulacije zaposlenika ne bi bilo moguće održati uslijed ostalih kompleksnih procesa", objašnjava Maja Mahovlić iz Odnosa s javnošću portala MojPosao.

"HR odjeli danas imaju više funkcija i znatno veću ulogu; od analize posla, traženja ili regrutacije zaposlenika, selekcije kandidata za posao, testiranja i obuke, organiziranja dodatnih edukacija, upravljanja zaposlenicima u smislu procjene radnog učinka, retencije ili zadržavanja zaposlenika, i u konačnici do otpuštanja i izlaznih intervjua prilikom odlaska radnika", objašnjava profesor i psiholog Slobodan Jović iz Selekcija.hr, usluge koja se bavi psihološkim procjenama za zaposlenje i odabirom kadrova.

Stara pravila više ne vrijede
Uloga HR stručnjaka vidi se jednom kada stupimo u radni odnos i već odavno nadilazi psihologijsko testiranje ili samo sudjelovanje u selekcijskom procesu.  "HR se do prije nekoliko godina smatrao luksuzom koji si mogu priuštiti samo visoko profitabilne kompanije, no praksa je pokazala da fluktuacija i odljev zaposlenika stvaraju veću moralnu i financijsku štetu od troška zapošljavanja HR stručnjaka, čija je podrška važna kada je riječ o osobnim afinitetima i razvoju kompetencija zaposlenika. Poslodavci koji si ne mogu priuštiti zapošljavanje ovog stručnog kadra šalju svoje menadžere na edukacije iz područja upravljanja ljudskim potencijalima", objašnjava Mahovlić. Predstavništva stranih tvrtki spremna su platiti naše usluge i dvostruko skuplje od naših lokalnih i manjih poslodavaca kojima često nije jasno zašto trebaju platiti da im netko procijeni ili pronađe radnika, navodi pak Slobodan Jović iz Selekcija.hr.

 

Mahovlić

Bez HR kadra ne bi bilo moguće održavanje lojalnosti i stimulacije zaposlenika.

  "Tvrtke koje su stasale na hrvatskom tržištu trebale su najprije saznati što su to ljudski resursi i kako birati radnike, a u zadnje vrijeme napravio se korak dalje prema brizi o zaposlenicimma, employer brandingu i procjeni kandidata iz njihovog doma, tj. online testiranju i online video-intervjuima u cilju prikupljanja što većeg broja kandidata za posao, a koji su udaljeni od sjedišta tvrtki. Moramo odgajati male poslodavce i govoriti im npr. kako objektivnim testovima procjenjujemo ljude i tražimo samo one koji su temeljiti, pouzdani i dinamični", objašnjava Jović. U razdobljima krize tvrtke HR stručnjaci imali su važnu ulogu kako bi se očuvala pozitivna radna atmosfera unutar kompanije, a otpuštanja odvijala profesionalno uz minimalne štete za pojedince i radni kolektiv, kaže Maja Mahovlić.

"HR u Hrvatskoj posebno su prepoznale brzorastuće startup tvrtke koje uslijed rasta broja zaposlenih prve uviđaju nužnost kvalitetne tranzicije iz male tvrtke u kojoj vlada 'obiteljska atmosfera' u srednje veliku kompaniju koja postaje snažno tržišno i konkurentno orijentirana. U takvim procesima velik je priljev novih ljudi koje u kratkom periodu treba upoznati s ciljevima, očekivanjima i kulturom tvrtke", ističe Mahovlić i dodaje da HR u budućnosti očekuju veliki izazovi. Riječ je o privlačenju i zadržavanju kvalitetnih kadrova u kategorijama deficitarnih zanimanja, otvorenosti prema zapošljavanju radnika iz inozemstva te njihova kvalitetna prilagodba, vrijednosti tvrtke i društvene vrijednosti, uz primjene umjetne inteligencije u poslovanju; kako koristiti prednosti različitih pametnih alata u upravljanju kadrovima i privlačenju novih zaposlenika.  

Konferencija HR Days
Osim što MojPosao godinama provodi dva velika projekta koja pokazuju važnost HR odjela – Istraživanje zadovoljstva zaposlenika i Najbolje HR prakse, više o ovim temama hrvatske i regionalne HR stručnjake očekuje 11. i 12. travnja u Rovinju, gdje će organizirati 7. HR Days konferencija, koja će iznijeti najbolje prakse i najaviti trendove koji će obilježiti upravljanje ljudskim potencijalima u 2019. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close