HPB: Ne možemo komentirati proces privatizacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. prosinac 2013. u 16:24
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka (HPB) ne može komentirati proces privatizacije same Banke, odgovorili su danas iz HPB-a.

 Hrvatska poštanska banka (HPB) ne može komentirati proces privatizacije same Banke, odgovorili su danas iz HPB-a iz kojeg poručuju kako taj proces nema utjecaja na operativno poslovanje Banke te kako su usvojene Smjernice plana za 2014. kojima je predviđen nastavak rasta HPB-a u svim segmentima poslovanja.

"Proces privatizacije ne možemo komentirati te Vas molimo da kontaktirate predstavnike vlasnika HPB-a, Vladu RH, odnosno Ministarstvo financija koje vodi privatizaciju", odgovorili su iz HPB-a na upit Hine kako komentiraju današnji teksta u "Novom listu" o odustajanju OTP banke te preniskoj ponudi Erste banke za kupnju 99,13 posto dionica HPB-a, odnosno kako bi se moguća odgoda prodaje HPB-a mogla odraziti na njeno poslovanje.

Službene informacija o tome danas se nisu mogle dobiti u Ministarstvu financija, a iz OTP banke i Erste banke su tek kratko odgovorili da ne mogu komentirati postupak privatizacije koji je u tijeku.

Iz HPB-a u odgovoru ističu kako proces privatizacije nema utjecaja na operativno poslovanje Banke.

"Nadzorni odbor HPB-a usvojio je Smjernice plana za 2014. godinu kojima je predviđen nastavak rasta Banke u svim segmentima poslovanja. Planirani razvoj predstavlja nastavak trenda poslovanja u posljednje četiri godine (početak 2010. – rujan 2013.) kada je HPB svoj tržišni udjel povećao s 3,6 na 4,4 posto", navode iz Banke.

Ističu pritom kako je HPB u tom razdoblju izgradio konkurentnu poziciju, posebno u poslovanju s građanima gdje ima 636.000 klijenata.

Imovina HPB-a porasla je tijekom devet mjeseci 2013. godine 5,5 posto te je krajem rujna iznosila 18 milijardi kuna. Stopa adekvatnosti kapitala HPB-a iznosi 13,3 posto što je iznad zakonskog minimuma (12 posto), navode iz HPB-a.

Podsjećaju i kako će, u skladu s novom regulativom, od 1. siječnja 2014. minimalna stopa adekvatnosti kapitala biti snižena s 12 na 8 posto, što znači da bi HPB i po novim propisima imao zadovoljavajuću adekvatnost kapitala.

Iz HPB-a navode i kako neki mediji uporno ponavljaju netočnu informaciju da je imovina Banke blokirana (zgrada u Jurišićevoj ulici u Zagrebu).

"Imovina Banke nije blokirana, a kao što smo već objavili, riječ je o petom pokušaju dužnika Banke Slavena Čolaka, jednog od optuženih u aferi Bankomat, koji pokreće postupke 'za naknadu štete' te pokušava ishoditi privremenu mjeru zabrane otuđenja nekretnine. Kako je riječ o postupcima koji se u žargonu nazivaju 'obijesno parničenje', HPB očekuje odbijanje i ovog prijedloga i općenito odbijanje tužbi 'za naknadu štete' te će i dalje ustrajati u naplati svojih potraživanja", ponavljaju iz HPB-a.

Riječki "Novi list" danas, u članku pod naslovom "Propala prodaja HPB-a? OTP banka odustala, Erste ponudila malo", piše kako iz bankarskih krugova doznaje da mađarska OTP banka nije predala obvezujuću ponudu za HPB, a neslužbeno doznaje da ponuda Erste banke nije bila izdašna.

"Koliko je Erste ponudila za kupnju HPB-a i je li povećala ili smanjila svoju ponudu u odnosu na prvi krug trebalo bi biti poznato sljedećih dana. Kakva će biti odluka Vlade nitko ne želi govoriti no naši izvori ističu da država neće prodati HPB ako cijena koju je jedini ponuđač istaknuo za više od 99 posto dionica te banke bude ispod očekivanja", navodi uz ostalo riječki dnevni list.

Službene informacija o tome danas se nisu mogle dobiti u Ministarstvu financija u kojem ponavljaju kako će Vlada odluku donijeti do kraja godine.

Iz OTP banke su pak na upit tek kratko odgovorili da "OTP banka ne može komentirati privatizacijski postupak koji je u tijeku", a i iz Erste banke poručuju kako "nisu ovlašteni, niti smiju otkrivati bilo što povezano s postupkom" te da je prodavatelj jedini koji to može.

Ministarstvo financija je početkom kolovoza objavilo javni poziv za prodaju 99,13 posto dionica HPB-a u vlasništvu države, interes za sudjelovanje u privatizaciji iskazale su tri banke – OTP, Erste i Societe General – Splitska banka, no Splitska banka nije poslala svoju neobvezujuću ponudu.

U neobvezujućim ponudama OTP banka je za 99,13 posto dionica HPB-a nudila raspon cijene od 92,2 do 118 milijuna eura, dok je Erste&Steiermaerkische Bank ponudila 130,2 milijuna eura.

Vlada je Erste i OTP banku sa sjednice održane 10. listopada pozvala da dostave svoje obvezujuće ponude, a taj je rok istekao u ponedjeljak, 9. prosinca.

Prema nekim neslužbenim informacijama, Vlada bi o privatizaciji HPB-a mogla odlučivati već na ovotjednoj sjednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close