Hotelijeri u panici: Hrvatskoj nedostaje 20.000 sezonskih radnika

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2016. u 10:18
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Već tijekom studenoga počeli su oni svoju drugu ovogodišnju utrku za sezonskim radnicima.

Ako mislite kako hotelijeri ovih dana zadovoljno broje zaradu i odmaraju se do iduće sezone jer je većina pozatvarala objekte, u gadnoj ste zabludi. Već tijekom studenoga počeli su oni svoju drugu ovogodišnju utrku za sezonskim radnicima koja će trajati cijelog prosinca, odnosno sve dok ne pronađu dovoljno konobara, kuhara, sobarica, recepcionara i drugog "bijelog osoblja" za sezonu 2017. godine. A nedostaje ih čak 20 tisuća, piše Slobodna Dalmacija.

Tek što su kako-tako skrpali ljudstvo za odrađivanje protekle sezone, dočekao ih je isti problem za iduću poslovnu godinu. A koliko je on velik i teško rješiv najbolje svjedoči činjenica da se menadžeri za kadrovska pitanja u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu nikada ranije nisu uputili u potragu za radnicima po Slavoniji i BiH. Najveće hotelske kompanije već danima oglašavaju otvorene natječaje s potrebama za radnicima u sezoni 2017. godine, ali u isto vrijeme iste obučene kadrove iz Hrvatske za rad u ugostiteljstvu traže hotelijeri i ugostitelji iz Austrije i Slovenije.

Stoga je među hotelijerima, osobito onima koji završavaju velike turističke investicije u hotele visoke kategorije, zavladala prava panika oko toga hoće li na vrijeme pronaći i rezervirati radnike za sezonu, pa ne čudi da su već prije mjesec dana krenuli u potragu.U tijeku su, naime, investicijski planovi turističkih kompanija u kojima se ovogodišnja ulaganja procjenjuju na oko pet milijardi kuna, uz renoviranje ili otvaranje oko 40 hotelskih objekata u 2017. godini.

Komentari (5)
Pogledajte sve

To uopće nije problem. Jednostavno nek premjeste uhljebe iz javnog sektora u turizam jer tamo ih i tako ima 40 tisuća viška. Dakle ostalo bi čak i još 20 tisuća rezervnih radnika ako ovih prvih 20 tisuća odustane zbog malih plaća a puno rada. Oni i tak nisu naučili raditi a kamo li u turizmu.

dakle, tamo klinci od 16 godina imaju bolji đeparac nego što 80% hrvata ima dohodak…

Udba to smišlja…i KOS, OZNA te ostali neprijatelji rvacke…mi smo inače puno inteligentniji, a to se i vidi po stanju u državi.


vrlo jednostavno minimalna plaća 5.000,00 kuna netto za 8 sati rada i bit će radnika…..

ne vrijedi više…prošo voz, otišli ljudi na bolje…dođi u bilo koji veći grad u njemačkoj ili irskoj i iznenaditi ćeš se koliko se po ulici pričaju balkanski jezici, tako da i ove priče o uvozu radnika iz bivših yu republika također ne drže vodu

evo, kćer mi je bila 9 dana u njemačkoj preko nekog programa razmjene učenika u jednom manjem mj. pored stuttgarta i tamo učenici strukovne škole, zavisno od struke za koju se školuju, od mercedesa dobivaju stipendije od 900+eur mjesečno…

dakle, tamo klinci od 16 godina imaju bolji đeparac nego što 80% hrvata ima dohodak…


vrlo jednostavno minimalna plaća 5.000,00 kuna netto za 8 sati rada i bit će radnika…..

onda će biti turističke kompanije manje profitabilne, što će sniziti cijenu dionica na burzi.

New Report

Close