Hotelijeri protiv povećanja cijene boravišne pristojbe

Autor: Poslovni dnevnik , 22. srpanj 2014. u 22:00
Iva Bahunek, predsjednica UPUHH-a/Anto Magzan/PIXSELL

Sve takse u turizmu mogu iskriviti poziciju odredišta.

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) protivi se bilo kakvom povećanju boravišne pristojbe, barem dok se ne vidi na što se ta sredstva planiraju trošiti.

Ističe to direktorica UPUHH-a Iva Bahunek u razgovoru za izvještajnu agenciju naglašavajući da je takvom stavu nacionalne i krovne hotelijerske udruge uz analiziranje domaće prethodila i analiza prakse nacionalnih hotelskih udruga iz 15-ak europskih zemalja.Tu su analizu proveli uz pomoć krovne europske udruge hotelijera i restoratera HOTREC, a nakon što je ministar turizma Darko Lorencin sredinom lipnja najavio mogućnost povećanja iznosa boravišne pristojbe u hrvatskom turizmu za iduću godinu.

Analiza je pokazala da se hotelijeri u većini zemalja protive uvođenju boravišne pristojbe, što je, kako kaže Bahunek, i generalni stav HOTREC-a iz kojeg poručuju i da donositelji odluka moraju biti svjesni da porezi i sve takse u turizmu mogu iskriviti konkurentsku poziciju odredišta. Ipak, boravišne pristojbe i slični porezi sve se više uvode u članicama EU-a, ali uglavnom na lokalnoj razini te se u većini slučajeva ti prihodi koriste za smanjenje proračunskih deficita.

Od zemalja u kojima postoji boravišna pristojba, Bahunek iznosi primjere Austrije gdje je to 1 do 2 eura po noćenju, ovisno od turističke razvijenosti pojedine pokrajine, dok je u Beču i oko 3 eura. U Italiji se kreće od 0,8 do 5 eura, što ovisi o kategoriji hotela i odluci lokalnih vlasti, gradova pa je tako najniži iznos za primjerice Sardiniju i Siciliju, a najviši za Rim. U Španjolskoj ta pristojba za sada postoji samo u Kataloniji i različita je za različite kategorije hotela te se kreće od 0,65 do 2,25 eura. Zemlje koje to nemaju su primjerice Danska, Finska, Švedska, Irska, Malta, Portugal i Velika Britanija, ističe Bahunek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close