Hoteli uplaćuju milijune kuna na račun fonda koji još ne postoji

Autor: Marija Crnjak , 13. studeni 2011. u 22:00

Fond za razvoj turizma nije osnovan, no otvoren je račun za koncesije

Iako fond za razvoj turizma, čije je osnivanje predvidio Zakon o turističkom zemljištu, još ne postoji i neće se osnovati barem u idućih nekoliko mjeseci, dok ne prorade nova vlada i sabor, novac za koncesije kojim bi se taj fond trebao puniti već se prikuplja i stavlja na račun otvoren u Ministarstvu turizma.

Iako nije posrijedi izravno kršenje Zakona o turističkom zemljištu i pratećih Vladinih uredaba, činjenica da se prikuplja novac za fond koji ne postoji, pa time ni kriteriji za njegovo strogo namjensko trošenje, otvara mogućnost za manipulacije ili tek netransparentno raspolaganje sredstvima od koncesija, upozoravaju izvori Poslovnog dnevnika. Hoteli i turistička naselja već su platili prve račune za koncesiju koje su im poslale jedinice lokalne uprave, a 60 posto tog novca pripada fondu koji ne postoji, ali već ima račun. To nam je potvrdio Tomislav Vukovac, ravnatelj uprave za turističku infrastrukturu Ministarstva turizma. “Kako Fond još nije uspostavljen a prvi računi za koncesije već su podmireni, Ministarstvo turizma je nakon konzultacija s Ministarstvom financija odlučilo otvoriti poseban podračun koji služi za namjensko raspolaganje sredstvima uplaćenim za koncesije turističkog zemljišta”, objašnjava Vukovac, koji, doduše, ne otkriva koliko se dosad na tom računu skupilo novca. Zakon je predvidio da koncesije za kampove daje Ministarstvo turizma, a lokalna uprava zadužena je za hotele i turistička naselja koji mogu tražiti koncesiju za zemljište izvan svojih tlocrta (ono se smatra vlasništvom tvrtki). Ugovor se sastavlja kad se utvrde tlocrti te riješe vlasnički odnosi na preostalom zemljištu.

Kampovi još čekaju Ministarstvo, a kad su posrijedi hoteli i naselja, uredba propisuje da se s naplatom kreće i prije potpisivanja ugovora, odnosno s danom podnošenja zahtjeva za koncesiju, a tvrtke u tom razdoblju plaćaju samo za pola procijenjene površine. Čim se riješe imovinsko-pravni odnosi, tvrtke plaćaju puni iznos te pokrivaju razliku ili prebijaju preplaćeno. Očito su znali da će utvrđivanje imovinsko-pravnih odnosa potrajati, a situacija je negdje tako zamršena da bi se privremeni režim plaćanja mogao otegnuti unedogled”, objašnjava naš sugovornik, operativac u jednoj većoj hotelskoj tvrtki. Doduše, hotelijeri koji su se nakon dugih pregovora s državom svojedobno hvalili dobrom suradnjom s Vladom po pitanju spomenutog zakona, ostavili su rezervu za fond o čijem se ustroju gotovo ništa ne zna, a ne žele se sada službeno izjašnjavati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa i za razvoj obnovljivih izvora energije HEP ubire već godinama, pa novac čak ni ne ide u neki fond. Što je tu novo? Čemu inače služi država?

New Report

Close