Hoteli osjetili jaku sezonu, ali i rast PDV-a

Jedno od većih ulaganje je i ono u Port 9 resort na Korčuli Jedno od većih ulaganje je i ono u Port 9 resort na Korčuli

Bit će više od 100 milijuna noćenja, i dalje se upozorava na nekonkurentan položaj u odnosu na ostali Mediteran.

Objava rezultata turističkih kompanija u špici sezone, koja se poklopila s ostvarenih 100 milijuna noćenja i prije kraja godine, potvrdila je prognoze o uspješnoj turističkoj godini.

Najbolje rezultate i dalje pokazuju oni koji su imali značajna ulaganja, poput porečkog Valamara, hotela Orebić i Korčula u vlasništvu Fonda Prosperus ili Medore u Podgori koja je i prije roka otplatila sve obveze iz predstečajne nagodbe. Hotelijeri doduše i dalje upozoravaju na nekonkurentan položaj u odnosu na druge mediteranske zemlje.  "Hrvatska i dalje ima jednu od najviših stopa PDV-a na Mediteranu, kao i stope ukupnih doprinosa na plaću, neriješeno turističko zemljište, manjak kvalificirane radne snage, što uz povećanje boravišne pristojbe smanjuju konkurentnost", stoji u izvjeću Valamar Rivijere koja je u prvih devet mjeseci imala planiran dvoznamenkasti rast prihoda od 17 posto, uz rast operativne dobiti od 19 posto (na 772 mil. kuna).

Imali su ukupno oko 6 milijuna noćenja uz rast prosječne dnevne cijene za 6%. Solaris je jedina kompanija koja je u izvješću objavljenom na burzi istaknula pad prihoda zbog veće stope PDV-a ugostiteljima, u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna. U upravi šibenske kompanije ističu da inače imaju visok udjel vanpansionskih prihoda u ukupnim prihodima, zbog čega su itekako osjetili rast PDV-a. Grupa Plava laguna i Maistra u prvih devet mjeseci ostvarile su gotovo jednak iznos prihoda od oko milijardu kuna.

Porečka Plava Laguna koja je imala rast prihoda od 8% (551 mil. kuna) pohvalila se rastom EBITDA za 7% (292 mil.kn), uz dostignutu EBITDA marginu od 53%. Istraturist s 492 milijuna kuna prihoda imala je ovog ljeta rast noćenja od 10 posto. U devet mjeseci Maistra je ostvarila 1,001 milijardu kuna prihoda, što predstavlja povećanje od 12% i kombinacija je porasta volumena i rasta prosječnih cijena za 5%, kažu u kompaniji. Rast je najznačajniji u objektima u koje se prethodnih godina investiralo, ističu u Maistri koja je ostvarila operativnu dobit od 351 mil. kuna, što je također 12% više.

I fond Prosperus FGS uživa plodove ulaganja u Orebiću i Korčuli, gdje su otvoreni novi smještajni kapacitati s većim brojem zvjezdica. HTP Korčula  u lipnju je na mjestu starog naselja Bon Repos otvorila Port 9, koji je uz nešto manje kapacitete od starog naselja zahvaljujući većoj kvaliteti imao rast cijena i prihoda.

Korčula je najviše zahvaljujući tom ulaganju imala rast prihoda od 22 posto (na 61 mil. kuna), uz 11 milijuna kuna dobiti. U Orebiću se broj noćenja povećao s 45,5 na 62 tisuće, a prihodi od prodaje porasli su za čak 50% (na 18,8 mil kuna), uz dobit prije oporezivanja na 4,7 milijuna kuna. Uspješno poslovanje prijavio je i lanac marina ACI koji je ovog ljeta poslovao s jednom važnom marinom manje, onom u Rovinju koja je u procesu rekonstrukcije, a godišnje je nosila oko 11 mil. kuna prihoda. Bez Rovinja ACI je napravio prihod jednak lanjskom od 165 milijuna kuna.

Komentari (1)
  • praviptf
    praviptf 17:40 20.1.2018.

    jadni hotelijeri, moraju platiti PDV kao i svi ostali

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!