Hoteli Koločep idu na bubanj sa sumnjivom procjenom vrijednosti?

Autor: Poslovni.hr/HRT , 13. veljača 2013. u 09:45
Ilustracija (Epa)

Početna cijena je 36 milijuna kuna, a zainteresiranih za kupnju ima.

Je li na vidiku kraj agonije koja se zvala projekt Otok znanja, a za Koločep je završila kao projekt Otok neznanja? Hoteli Koločep 28. veljače idu na javnu dražbu. Javna dražba počinje u 11 sati, a početna cijena je 36 milijuna kuna. Zainteresiranih za kupnju ima, piše HRT. 

A da je dražba nelegalna upozorava jedan od osnivača ustanove Otok znanja Željko Markota. 'Društvo revizija Skalin koje je radilo procijenu tih dionica nema registriranu tu djelatnost i nema dopuštenje HANFE za tu djelatnost, procjene vrijednosti dionica', tvrdi Markota. Uz to, dodaje, stečaj je nelegalno pokrenut. Jer, kaže, 'interese Otoka znanja predstavljao je odvjetnik, kojemu je mandat istekao. Kako je odvjetnik dobro je znao da  je neovlašteno dao izjavu, PBZ je znao da je neovlašten, a i sudac, oni su bili na jednom ročištu, malo su si namignuli i započeli su s radnjom koja danas treba završiti s prodajom dionica', kaže Markota.

Zbog svega će tražiti odštetu od države. Što o svemu misli drugi partner Siniša Grgić nismo doznali, jer je on sada navodno u inozemstvu. Davor Lauc nije odgovarao na pozive. O svemu šuti i Privredna banka. Kažu, ne daju izjave dok traje postupak.

A kako je sve krenulo nizbrdo? Mnogi će reći od početka. Jer 2005. na natječaju je pobijedila neprofitna ustanova. Nudili su tek 22 milijuna kuna, a obećavali 200 milijuna kuna ulaganja. Goran Štrok je tada nudio 60 milijuna i nije prošao. Dugovi tvrtke su se u međuvremenu popeli na 50 milijuna i 800 tisuća kuna. Markota je više puta pozvao državu da traži vraćanje dionica. Država pet godina nije ništa učinila.  iz Fonda za privatizaciju nisu imali nikakvih komentara.

I dok mnogi u ovoj priči šute, onima, koji na to gledaju sa znanstvene strane, ovakvi su scenariji  – jasni. 'Dvojbeno je, da ne kažem i sumnjivo zašto netko 60 milijuna a sad 30 milijuna kuna ide u javnu dražbu. Stieglitz bi rekao, a on je komentirao prodaju dražvnog vlasništva, da se naši političari strašno razvesele, kad im svjetske financijske institucije, traže hitnu prodaju državnog vlastništva', izjavio je prof. dr. sc. Drago Jakovčević iz Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Za lošu odluku – kojom je državna imovina dospjela u ruke dvojbenim ulagačima – oni koji su potpisali ugovor – neće odgovarati. Neće odgovarati ni oni koji su propustili reagirati i zatražiti vraćanje dionica državi. Hoteli Koločep sada idu na bubanj i to sa sumnjivom procjenom vrijednosti.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close