Hotel Jadran u prvom ciklusu e-dražbe na Fini

Autor: Suzana Varošanec , 27. srpanj 2016. u 22:00
Nekretnine su pod ovrhom Primorske banke

Procijenjena vrijednost nekretnina je 8,5 milijuna kuna, što znači da se u aktualnom ciklusu ne mogu prodati ispod 6,4 mil. kuna.

U tijeku je prva elektronička javna dražba za državnu tvrtku Hotel Jadran – Bakar koja je prošle jeseni završila u stečaju. Odvija se po novim stečajnim pravilima, pa stečajna upraviteljica Ombretta Belić Ilijašić objašnjava da se nekretnine opterećene razlučnim pravima više ne prodaju na sudu, nego u postupku na Fini, i to u četiri ciklusa u kojima procijenjena vrijednost pada na 75%, 50%, 25% i na kraju iznosi jednu kunu.  

U stečaju je prijavljeno oko šest milijuna kuna potraživanja, a procjenjena vrijednost nekretnina iznosi osam i pol milijuna kuna, što znači da se u aktualnom ciklusu ne može prodati ispod oko 6,4 milijuna kuna. Nekretnine su pod razlučnim pravima Primorske banke za kredit od dva milijuna kuna iz 2013., korisnik kojeg je bila tvrtka Koksar, također u vlasništvu RH, ali s tom razlikom da je preklani započet njezin postupak likvidacije, te da je ona vlasnik 100-tnog udjela u Hotelu Jadran, čiji radnici godinu dana nisu primali plaću. Analiza poslovanja napravljena u stečaju pokazala je da nema uvjeta za nastavak rada hotela, koji je izgubio kategorizaciju (2**), pa je u studenom 2015. stavljen 'ključ u bravu'.

Postupak prodaje pokrenut je krajem travnja, a prvi ciklus e-dražbe objavljen je koncem svibnja i traje do kolovice kolovoza. Uz dokumentaciju dostavljenu Trgovačkom sudu u Rijeci, stečajna upraviteljica dostavila je obavijest na desetak adresa potencijalnih ponuditelja, konkretnije onih koji su iskazali neformalni interes za kupnju hotela. Kao kupac navodno je zainteresiran i GP Krk, no trenutno doznajemo da ishod nije moguće procijeniti. Posrijedi je složeni proces unovčenja dugotrajne imovine u nekretninama: ne samo da prodaja putem Fine u prvom ciklusu traje četiri mjeseca, već je za vjerovnike i skuplja od sudske dražbe, objašnjava stečajna upraviteljica Belić Ilijašić.

"Budući da je to prvo iskustvo takvog načina prodaje, teško je procijeniti koliko može trajati,  no iz dosadašnjeg tijeka prodaje može se zaključiti da je to mnogo duži postupak, nego kad je prodaju obavljao Trgovački sud. U četiri mjeseca, primjerice, mogu biti organizirane dvije sudske javne dražbe, oglašene na sudačkoj mreži i na HGK-a, što su postale izuzetno gledane stranice", kaže upraviteljica. Pored toga, Fina naplaćuje troškove, što je novi teret stečajnom postupku, za plaćanje kojih u pojedinim slučajevima nema sredstava. U konkretnom slučaju predujam troškova e-dražbe u iznosu od tri tisuće kuna za stečajnog dužnika podmirila je Primorska banka.

Ona ima razlučna prava i na drugoj nekretnini tzv. Senjskoj kući, temeljem kredita od dva milijuna kuna Koksaru, također iz 2013. Iako je na atraktivnoj lokaciji, kuća je prilično devastirana, a procijenjena je na dva milijuna kuna. No, ta je e-dražba počela kasnije, pa traje do 19. rujna. Hotel je prosječno godišnje ostvarivao 6700 noćenja po prosječnoj cijeni od 143 kune. Iskorištenost kapaciteta iznosila je 33%, odnosno 55 dana. Ukupni prihodi u 2014. bili su nešto veći od 1,5 mil. kn, od čega su izvanpansionske usluge činile trećinu, dok su ukupni rashodi premašili 2,3 mil. kn, ne računajući trošak amortizacije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close