HOPS otkrio hoće li zbog toplinskog vala u Hrvatskoj biti problema s opskrbom električnom energijom

Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije

U tijeku je toplinski val, koji je zahvatio i veći dio Europe, karakteriziran značajnim dugotrajnim visokim temperaturama. Stoga, Hrvatski operator prijenosnog sustava bilježi i očekuje veću potrošnju električne energije.

Dana 11. kolovoza 2019. ostvarena je dnevna potrošnja elektroenergetskog sustava u iznosu od 52.197,4 MWh1, uz maksimalnu satnu potrošnju na razini od 2649,4 MWh. Danas, 12. kolvoza 2019. očekuje se dnevna potrošnja od otprilike 59.813 MWh uz maksimalnu satnu potrošnju od 3002 MWh. Podsjećamo, maksimalna zabilježena ljetna satna potrošnja iznosi 3.079 MWh iz kolovoza 2017.

Raspoloživost prijenosne mreže je na visokoj razini te, za sada, nema problema s opskrbom električnom energijom.

Potrebe za energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije. Proizvodnjom u hrvatskom elektroenergetskom sustavu, za 12. kolovoz 2019. planira se namiriti se oko 48 % potrebne energije, a uvozom preostala potrebna energija.

Hrvatski operator prijenosnog sustava, u suradnji s europskim operatorima prijenosnih sustava, vodi elektroenergetski sustav s ciljem sigurne i pouzdane opskrbe svih kupaca električnom energijom.

izvor: HOPS d.o.o.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!