Holy stopirala ulaganja na Brijunima i Plitvicama

Autor: Marija Crnjak , 25. travanj 2012. u 11:55

Brijuni otkazuju ulaganja vrijedna oko 21 milijun kuna, jer će svi sadržaji koji nemaju veze sa zaštitom okoliša u koncesiju privatnim partnerima, a Plitvička jezera će pričekati s obnovom hotela Plitvice

Novo ustrojstvo nacionalnih parkova koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša do daljnjeg će zaustaviti turističke investicije Plitvičkih jezera i Brijuna, dvaju nacionalnih parkova koji ostvaruju najveći prihod. Plitvice će pričekati s obnovom hotela Plitvice koji je trebao dostići pet zvjezdica, a Brijuni otkazuju ulaganja vrijedna oko 21 mil. kuna.

“Od Nacionalnog parka Brijuni tražili smo da se obustave sva ulaganja, jer bi to bilo suvišno trošenje novca s obzirom na to da sve sadržaje na Brijunima koji nemaju izravne veze sa zaštitom okoliša planiramo dati u koncesiju privatnim partnerima”, objašnjava ministrica zaštite okoliša Mirela Holy. Inače, Uprava NP-a Brijuni za ovu je godinu planirala uređenje vila Primorka i Dubravka te wellnessa u hotelu Istra, kao i sanaciju krovišta etnografskog muzeja. Brijuni su u 2011. ostvarili 54 milijuna kuna prihoda, što je neznatno više nego godinu prije, s dobiti nešto manjom od milijun kuna, a hotelske usluge čine 40 posto prihoda (21 mil. kn). Na Plitvicama se od ukupna lanjskog prihoda od 206 milijuna kuna oko 65 posto odnosi na prihod od prodaje ulaznica, a ostatak najvećim dijelom ostvaruju hoteli i kampovi. Od svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj Plitvice imaju najveću dobit, lani 51 mil. kuna, ili 8 posto više nego 2010. Dobit će se reinvestirati u novi prezentacijski centar vrijedan 17 milijuna kuna koji bi trebao biti dovršen do jeseni, otkriva Branislav Šutić, ravnatelj NP-a Plitvice. Uprava Plitvica održala je nekoliko sastanaka s ministricom Holy o preustroju NP-ova. Šutić je zadovoljan njihovim ishodom. “Imamo niz projekata čiji je cilj zaštita prirode i poticanje održivog razvoja. Osim prezentacijskog centra, pokrenuli smo proceduru za uvođenje sustava ekogrijanja iz obnovljivih izvora energije, kupujemo brod na solarnu energiju i elektronski turistički vlak”, objašnjava Šutić. Obnova hotela Plitvice još nije krenula jer se čekaju suglasnosti za dozvole, no ravnatelj je svjestan toga da će ta investicija pričekati jer još nije definiran model budućeg upravljanja plitvičkim hotelskim kapacitetima koje država kani zadržati pod svojom ingerencijom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako netko ne zaustavi tu vlasuljarku Čačić i Linić moći će samo maštati o svojim investicijama. Uostalom zašto i Jakuševac ne bi proglasili bar parkom prirode.

New Report

Close