Holcim stjerao Zagorje-Tehnobeton u kut pa morali zatražiti predstečaj

Autor: Ante Pavić , 02. lipanj 2014. u 22:00
Predstečaj ne bi trebao zaustaviti radove i Zagorje-Tehnobetona/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U Holcimu nisu htjeli potvrditi ili demantirati da su tražili stečaj Zagorje – Tehnobetona, no očekuju, ističu, naplatu tražbina.

Zagorje-Tehnobeton predalo je u petak Fini prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Objasnili su da je pokretanje predstečajnog postupka "optimalno rješenje za financijsko i operativno restrukturiranje Zagorje-Tehnobetona kako bi se stabilizirali poslovni procesi i vratila konkurentnost na razinu značajnoga regionalnog poslovnog subjekta u graditeljskom sektoru". No, kako je Poslovni dnevnik neslužbeno doznao, zagorskom građevinskom poduzeću nešto prije odluke o predstečajnom postupku na vrata su pokucali vjerovnici prijeteći stečajem. Riječ je, doznajemo u građevinskim krugovima, o Holcimu, proizvođaču cementa i agregata.

 

493milijuna

kuna dosežu obveze Zagorje-Tehnobetona

U Holcimu nisu bili voljni odgovoriti na pitanje o zahtjevu za pokretanje stečaja i o svoti koju potražuju. Samo su pristojno odgovorili da zbog korektna odnosa prema poslovnom partneru kao stranka u postupku nisu u mogućnosti govoriti o detaljima. "Naravno, kao što smo pošteno proizveli i isporučili proizvode, jednako tako očekujemo i zahtjevat ćemo naplatu tražbina", kazali su u Holcimu. Iz Zagorje-Tehnobetona nisu odgovorili na upite, a njihova internetska stranica bila je nedostupna.

Prema podacima iz zahtjeva za otvaranjem predstečajne nagodbe, obveze Zagorje-Tehnobetona iznose 492,7 milijuna kuna, a u zahtjevu Fini nisu dostavili niti jedan važan dokument, poput izvješća o financijskom stanju dužnika ili obavijesti dostavljene vjerovnicima, što će morati učiniti ako žele da se postupak nastavi. Postupak predstečajne nagodbe izvođača ne bi trebao zaustaviti radove i Zagorje-Tehnobeton će nastaviti s njima. Miroslav Bunić, sad već bivši predsjednik Uprave Zagorje-Tehnobetona, prošle je godine završio u istražnom pritvoru pod sumnjom da je zajedno s još petoricom osumnjičenika sudjelovao u izvlačenju desetak milijuna kuna iz Hrvatskih autocesta. U studenome ove godine podnio je ostavku na mjesto člana Uprave, na kojemu ga je zamijenio Michael Gruber iz njemačke građevinske tvrtke Max Bögl, koja je dosad bila strateški partner Zagorje Tehnobetona i s kojim ima zajedničku tvrtku Max Bögl-Tehnobeton koja je gradila sportsku dvoranu Arena Varaždin, kojom upravlja sljedećih 25 godina.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ništa čudnoga, kasne radnicima plaće, dugovi partnerima i dobavljačima, a do nedavno Bunić(bivši direktor) kasirao mjesečno 110.000 kuna, netto! Hrvatska posla, nema kaj!!!
[emo_mrgud]

sljedeća je valjda na redu država za PSN? [emo_smijeh]

New Report

Close