HOK: I catering objekti su restorani

Autor: Poslovni.hr/HRT , 08. siječanj 2013. u 12:04
Thinkstock

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nikako ne bi trebali biti različiti u poreznom tretmanu od ostalih ugostiteljskih objekata, ističu u HOK-u.

Hrvatska obrtnička komora oštro se protivi odredbama Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Od Porezne uprave traže njegove hitne izmjene kako ne bi bilo zakinuto poslovanje ugostiteljskih objekata koji hranu dostavljaju korisniku na kućne adrese, piše HRT. 

Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti nikako ne bi trebali biti različiti u poreznom tretmanu od ostalih ugostiteljskih objekata, ističu u HOK-u i dodaju kako ljudi već negoduju i manje naručuju dostavu hrane kući. U Hrvatskoj obrtničkoj komori smatraju da ovakav pravilnik i njegovo tumačenje  pokazuju temeljito nepoznavanje ugostiteljske struke, a isto misle i gosti koji se koriste tom vrstom usluge.

Iako se u obrazloženju tog pravilnika navodi kako se izmjene uvode zbog usklađivanja s europskim direktivama, praksa u konkurentskim zemljama nije takva. Primjerice, u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Turskoj i Španjolskoj nema razlike u PDV-u između objekata gdje se hrana konzumira i onih koji hranu dostavljaju korisniku.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close