Hoće li zbog Ostojićeva odlaska ovi projekti doći u pitanje?

Autor: Marija Crnjak , 11. ožujak 2013. u 13:17
Veljko Ostojić (Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL)

Iako će mnogo toga ovisiti o tome tko će biti novi ministar turizma, rošada koja se može očekivati nakon odlaska Veljka Ostojića mogla bi usporiti neke važne projekte u turizmu koji samo što nisu krenuli s primjenom.

Iako će mnogo toga ovisiti o tome tko će biti novi ministar turizma, rošada koja se može očekivati nakon odlaska Veljka Ostojića mogla bi usporiti neke važne projekte u turizmu koji samo što nisu krenuli s primjenom, kao što su strategija turizma, privatizacija turističkih tvrtki, reorganizacija Hrvatske turističke zajednice, rješavanje pitanja turističkog zemljišta i vrlo važno pitanje izrade projekata koji bi se financirali iz fondova Europske unije. Također, sve žešće zaoštravanje odnosa SDP-a i IDS-a neke bi projekte mogli dovesti u pitanje, poput projekta Brijuni Rivijera, iako je njegova realizacija možda više vezana uz ostanak IDS-a u Koaliciji Zorana Milanovića.

Nakon što je Vlada nedavno usvojila tekst Strategije turizma, bivši ministar Veljko Ostojić upravo ovih dana trebao je Strategiju predstaviti na Saboru. Još nije definirano na kojoj će točki dnevnog reda Strategija biti, no kako neslužbeno doznajemo u Saboru, Strategija je prošla sve Odbore i rasprava je trebala biti održana prije Uskrsa, kako bi što prije mogla krenuti primjena akcijskog plana iz Strategije. Ostojićeva ostavka međutim uvela je pomutnju u Sabor, jer se ne zna tko bi umjesto njega trebao 'braniti' taj važan strateški dokument. Proceduralno, moguće je da Strategiju predstavi ministrov pomoćnik Oleg Valjalo, no Valjalo dolazi iz redova SDP-a i pitanje je hoće li to biti problem. Stoga će datum izglasavanja Strategije biti više politički nego proceduralno definiran. Naši izvori tvrde da ne postoji mogućnost da se Strategija povuče iz saborske procedure, s obzirom da to više nije dokument jednog (ISD-ovog) ministarstva, već je to Strategija Vlade.

Prognoze Veljka Ostojića da će Vlada do kraja ove godine privatizirati 13 turističkih tvrtki u većinskom vlasništvu države sve su klimavije, a dinamika tog višemilijunskog projekta ovisit će o energiji i upornosti novog ministra turizma. Naime, nakon što su bivši Fond za privatizaciju, pa potom i Državna agencija za upravljanje državnom imovinom pokazali da su nesposobni uloviti se tog posla, Ostojićeva ekipa napravila je plan privatizacije turističkog portfelja koji je trebao ići u primjenu nakon što se riješe bilance tvrtki koje su manje više trenutno u procesu predstečajne nagodbe. Ostojićev kabinet postao je središte svih sastanaka na tu temu, kao i adresa na koju se javljaju potencijalni investitori. Ostojić je nedavno najavio i ambiciju da se u koordinaciji Ministarstva turizma počne rješavati i pitanje ogromnog turističkog, komercijalno slabo iskorištenog portfelja Hrvatskih šuma, a doznajemo da je ovih dana pregovarao i s potencijalnim investitorima za Bjelolasicu.

Projekt Brijuni Rivijera upitan zbog trzavica

Također, Ministarstvo turizma ima ambiciju postati glavni posrednik za sve kandidate i nositelje projekata koji bi se financirali iz fondova Europske unije. Nakon provedenog javnog poziva svim mogućim nositeljima projekata, Ministarstvo je zaprimilo više od dvije tisuće prijava kandidata koje se upravo razvrstavaju kako bise definirali projekti koji mogu dobiti potporu. Ovih dana očekuje se i paket zakona koji bi  trebao reorganizirati Hrvatsku turističku zajednicu, kao i Zakon o turističkom zemljištu na čijim izmjenama se radi od početka mandata ove Vlade.

Projekt Brijuni Rivijera koji godinama nikako da se provede, bilo zbog megalomanskih tendera bez osnova te nedostatka interesa investitora, bilo zbog odluka konzervatora koji zaštićuju devastirane vojne objekte, sad bi možda mogao naići na novu prepreku zbog sukoba IDS-a i SDP-a, glavnih suparnika na predstojećim lokalnim izborima koji su svoje trzavice prenijeli i na nacionalnu razinu, kažu izvori Poslovnog.hr iz redova IDS-a. Kad je Kukuriku koalicija preuzeo vlast, činilo se da će projekt biti doveden u izvedive okvire, a u IDS-u koji je bio idejni začetnik BR projekta sad se boje da bi SDP mogao opstruirati provedbu.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

nema tu nikakvih projekata, sve je to magla, kao i cijelo ministarstvo turizma.

već iz najbrojenog vidi se kako se daleko otišlo u tim kaotičnim i izopačenim aktivnostima, a novinarima se to izgleda čini sasvim normalno, jer su navikli: ministarstvo turizma se bavi i privatizacijom, i predstečajnim nagodbama, i smanjenjem pdv-a za turizam, i koječim drugim, a za sve to postoje i druga ministarstva i agencije, koje se bave time, te je takvo dupliranje idealna podloga za kaos i nepostojanje odgovornosti za rezultate.

“strateški projekti” “državnih poduzetnika”, kojima je jedino poduzetničko znanje apliciranje divljeg sukoba interesa i oslanjanje na nepostojanje pravosudnog sustava i kaznenog progona…

te priče o državnim projektima mogli su progutati samo investitori koji su navikli investirati u afričke i azijske despocije, gdje se investicije baziraju na dobroj volji partijskih lidera, a ne na ekonomskoj računici, no svi oni očekuju visok profit od poslovanja u nesigurnim uvjetima – da bi tek naknadno shvatili da se u hrvatskoj očekuje od investitora da nemilice troši novce, a da ne očekuje nikakav profit, jer je profit grijeh u komunističkoj teokraciji, dok je čista krađa u toj istoj državi dokaz političke moći.

drugim riječima, međunarodni investitori su dobro upoznali hrvatsku, i nitko normalan više ovdje neće investirati, a država više nema novca da ona sama investira, pa makar linić izašao na ulicu i počeo prolaznicima izvrtati džepove.

New Report

Close