Hoće li nam Linić uvesti porez na štednju?

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2014. u 09:25
Slavko Linić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Linić nije bio sklon oporezivanju kamata i zalagao se za oporezivanje nekretnina, no budući da su HNS i Milanović bili protiv, sad moraju naći nove izvore financiranja.

Smanjivanje deficita u okvire koje je zadala Europska komisija moglo bi završiti uvođenjem poreza na kamate, što bi građanima i tvrtkama koji imaju oko 213 milijardi kuna oročene štednje donijelo gubitak od jedne milijarde kuna tijekom ove, a 1,3 milijarde kuna iduće godine, piše Večernji list. Porez na štednju dospio je na poveću listu mogućih rješenja za šest milijardi kuna “teško” krpanje proračuna o kojem će se vladajući izjasniti u iduća dva tjedna, navodi list.

Politički prilično uzdrman zbog afere Šegon, ministar financija Slavko Linić prepustio je Milanoviću da presiječe kome će uzeti nedostajuće milijarde i kako će ispuniti naloge iz Bruxellesa. Linić nije bio sklon oporezivanju kamata i zalagao se za oporezivanje nekretnina, no budući da su HNS i premijer Milanović bili protiv, sad moraju naći nove izvore financiranja, piše Večernjak.

Osim poreza na štednju, u igri je i zamrzavanje uplata u drugi mirovinski stup, čime bi proračun dobio pet milijardi kuna. U Vladi su o tome podijeljena mišljenja, a i premijer je protiv. Na stolu je i smanjenje uplata u 2. stup sa pet na tri posto, a svaki postotak manje značio bi milijardu kuna više u državnom proračunu.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari (32)
Pogledajte sve



spremaju nam novi otimačinu!!!!!
što je sljedeće, porez na burzovne transakcije, porez na dionice…????
[emo_bijesan][emo_ljut][emo_bijesan]

mali su prometi na burzi da bi se tu moglo nešto oporezovati, novac s štednje treba usmjeriti prema burzi, prema ulaganju u kompanije samo nas to može izvatiti iz gabule.
[/quote]

ulozis sto si godinama stedio..i onda te kao malog ulagaca na burzi, regulatorna agencija i sud izlevate da to nije normalno, uzmu ti novac, ustedjevinu, a krupni kapital samo trlja ruke..
jedan od primjera su belje i opatija..

Linić :

“Ne sramim se.
Da, ukrao bih!
Ali osnovna je prepostavka: mora biti mnogo novca, sam moram u tome sudjelovati, i moram poduzeti sve da me nitko ne otkrije.”
– rekao je tada Linić.

“Često sam si postavljao pitanje, da nema kontrole bih li ukrao?
Bih.”

Pod Milanovićem Linić napokon nema kontrole.
Čini se kako je predstečajnim nagodbama i dolaskom na čelo HBOR-a Slavko Linić napokon došao u priliku da ostvari davno sanjani san.

Linić neće uvesti taj porez jer uskoro odlazi na poduži boravak u Remetinec. Oduvijek sam imao osjećaj da je u biti kleptoman većeg formata a sada se stidljivo pojavljuju i prvi dokazi http://www.index.hr/vijesti/clanak/skandalozno-linic-krao-bih-i-ne-sramim-se-toga/723676.aspx

– napokon nešto pametno od ove vlade.
– ova vlada svakako treba uzeti dio toga novca koji je na štednji.
– jer oni neće uzeti sebi taj novac, oni će ga podjeliti onima koji ga nemaju a nalaze se u financijskim poteškoćama.
– a ovi koji štede budimo realni, imaju višak love koji im ne treba.
– a danas je svakako luksuz imati višak lovem i normalno kako vlada mora oporezovati taj luksuz.
– najbolje bi bilo kao na Cipru, odmah oduzeti 10%.
– ali isto tako očekujem od ove socjalno osjetljive vlade kako se neće dirati u depozite manje od 1.000,oo kuna.
– potom svake iduće godine oduzeti samo 1-2% glavnice i kamatu oporezovati s najmanje 12% plus prirez 1.8% jer dio toga novca svakako mora ići i mnogobrojnim općinama koje su u financijskim poteškoćama.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close