Hoće li i Moody’s ovaj tjedan podignuti rejting Hrvatskoj?

Autor: Ana Blašković , 20. veljača 2018. u 14:04
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Očekivanja od Moody’sa relativno su pozitivna pošto je Fitch prošli mjesec podigao rejting, no neki upozoravaju da sliku kvari pogoršanje strukturnog deficita.

Krajem tjedna Hrvatsku čeka još jedan test kredibilnosti; u petak bi rejting agencija Moody's trebala objaviti redovnu reviziju rejtinga.

Očekivanja od Moody'sa među domaćim financijašima relativno su optimistična pošto je Standard & Poor's u rujnu poboljšao izglede, a Fitch prošlog mjeseca otišao korak dalje dizanjem rejtinga na razinu 'BB+' sa stabilnom prognozom. Analitičari Raiffeisen banke očekuju da će Moody'sovci nagraditi nastavak povoljnih fiskalnih kretanja koji bi se trebali potvrditi objavom o blagom suficitu proračuna u prošloj godini.

"Očekujemo da će i Moody's podići rejting Hrvatske za jednu razinu uz stabilne izglede. Ipak, rejting će barem još ove godine ostati u razredu ispod investicijskog jasno podsjećajući na duboko ukorijenjene slabosti i još uvijek visoku zaduženost", smatraju.

Dio naših sugovornika bio je suzdržaniji podcrtavajući baš fiskus. Unatoč padu javnog duga i Europska komisija upozorila je da se strukturni deficit pogoršava. To znači da Vlada "jaše" na uzlaznom ciklusu povećavanjem rashoda za, primjerice, obranu i veterane, dok je neizvjesno kako će se rasplesti nagodba u Agrokoru, pregovori o plaćama, a tu su i izgubljene arbitraže s efektima u milijardama.

Stavi li Moody's naglasak na to ne bi bilo neočekivano da odluku rejtingu odgodi do ljeta šminkajući samo izglede. U konačnici, nije naodmet ni primijetiti da agencije u biti zanima može li država vraćati dugove (stranim) kreditorima, a u drugom im je planu zdravlje ekonomije. Hrvatska je tu u raskoraku; slika financija je uljepšana na krilima porezne reforme, turizma i rekordno niske cijene novca u svijetu što maskira činjenicu da proračun ne crpi prihode u domaćem rastu ekonomije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close