Hoće li HAC ovime konačno popraviti krvnu sliku svojih financija?

Autor: Božica Babić , 08. travanj 2013. u 19:23
Ivo Cagalj/PIXSELL

Tunelarina iz Svetog Ilije, procijenili su u HAC i Vladi, kroz kalendarsku godinu davat će oko 24,5 milijuna kuna prihoda.

Hrvatske autoceste s tunelom Sveti Ilija imat će prvi objekt od kojega očekuju veći prihod nego što će iznositi troškovi godišnjeg održavanja. Time će valjda konačno malo popraviti krvnu sliku svojih financija. Tunelarina iz Svetog Ilije, procijenili su u HAC i Vladi, određujući da će jedan provoz osobnim vozilom stajati 20 kuna, kroz kalendarsku godinu davat će oko 24,5 milijuna kuna prihoda, a cjelogodišnji trošak upravljanja tunelom navodno bi trebao stajati oko 10-11 milijuna.

I dok s obje strane Podbiokovlja negoduju i kroz 'ojkalice' spočitavaju Vladi da je 20 kuna preskupa cijena za vozila s domicilnim adresama zaposleni u HAC-u zasigurno zadovoljno trljaju ruke zbog odluke premijera Zorana Milanovića da i Imotska krajina i priobalje Makarske plaća tunelarinu. Jer, reče premijer ozbiljnim glasom kod usvajanja cjenika – Ni u Austriji nema besplatne vožnje kroz tunele pa zašto bi bilo u Hrvatskoj.

U HAC-u doista imaju što slaviti. I to ne samo Milanovića nego i njegove prethodnike. Dok će i svi Hrvati i njihovi gosti svaki prolaz kroz Svetog Iliju keširati sa 20 kuna nakon visokih plaća 2827 zaposlenika HAC-a nedavno je izborilo da im tvrtka od siječnja 2013. u treći mirovinski stup godišnje ne uplaćuje kao proteklih godina samo 1800 nego čak 3600 kuna. Godišnji trošak održavanja Svetog Ilije iznosi 10-11 milijuna kuna isto toliko uprava HAC-a uplatit će zaposlenicima u treći mirovinski stup. Potpis na takav kolektivni ugovor, u vremenu teške recesije i gašenja radnih mjesta, stavila je aktualna uprava koju je imenovala Kukuriku koalicija. Istina, najavljeno je da će ostati bez 2000 kuna za božićnicu i regres, no kako su za upravo minuli Uskrs na dar dobili ENC u vrijednosti 400 kuna možda, kada potroše taj iznos dobiju doplatu za uskraćenu božićnicu i regres. Kojima će plaćati tunelarinu kroz Svetog Iliju ili darivati široj familiji ukoliko u HAC-u vrijede pravila ZET-a. Gdje 95 posto zaposlenih ne uzima mjesečni pokaz već 360 kuna i šverca se u tramvajima bez straha da će ih kontrolori globiti.

HAC je za 2012. u poslovnom planu (za ovu godinu dokument nije javno dostupan) iskazao da će uz 10 milijuna kuna koje mu donosi ugovor sa švedskom IKEOM ukupno uprihoditi 1,3 milijarde kuna. Od Vlade je iz proračuna očekivao 1,4 milijarde kuna poreznih obveznika, no da bi pokrio ukupne rashode morao se zadužiti za dodatnih 3,7 milijardi kuna. Tvrtka koja vlastitim angažmanom ostvari 1,3 milijarde i od toga trećinu potroši na plaće i ostala materijalna prava zaposlenih (među kojima je 40 posto prekobrojnih) ima petlju svima njima uplaćivati godišnju nagradu od 3600 kuna u treći mirovinski stup. Novac poreznih obveznika koji primaju plaću znatno manju nego zaposlenici HAC-a, a o bonus uplati u treći mirovinski ne mogu ni sanjati. Naime, u 2011. prosječna neto plaća u HAC-u iznosila je 7045 kuna, na razini Hrvatske 5441 kunu. Lani je HAC skočio na 7153 dok je prosječnom Hrvatu neto plaća rasla tek 12 kuna.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

cuo sam da se enc mora registrirati na naplatnim kucicama do 31.6. tko to ne napravi blokiraju mu ga. ako je to istina zasto to ne reklamiraju kao sto su kupnju istog?
navodno da se online ne moze popuniti upitnik, nego samo kod njih. Zna li tko sto o tome?

New Report

Close