Hoće li danas mali dioničari dati nepovjerenje Rossandi?

Autor: Marija Brnić , 15. listopad 2018. u 22:01
Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda/Matija Habljak/PIXSELL

Odluke će ovisiti o odazivu dioničara, među kojima je i velik broj nezadovoljnih radnika koji traže promjene.

Zbog kašnjenja plaća u pulskom i riječkom brodogradilištu sindikati pokreću postupak novog štrajka, no smjer za daljnja događanja trebala bi pokazati za danas zakazana skupština dioničara u Puli.

Dio radnika je, naime, najavio prosvjed i blokadu održavanja skupštine, dok drugi dio poziva sve one Uljanikovce koji posjeduju dionice da se pojave i glasuju protiv razrješnice upravi na čelu s Giannijem Rossandom za poslovanje u prošloj godini, te da odaberu novi Nadzorni odbor koji će pokrenuti njegovu smjenu. 

Država šalje izaslanika
Rossanda i Denis Rabar, član uprave Uljanika, dali su krajem kolovoza mandate na raspolaganje, o čemu se desetkovani NO nije izjašnjavao, nego se odluku ostavilo za novi sastav koji treba potvrditi skupština. Imaju li dosadašnji lideri Uljanika povjerenje nakon svih zapleta oko programa restrukturiranja ovisit će i o odazivu dioničara, kojih prije dva mjeseca nije bilo dovoljno da se skupština održi.

 

694 milijuna

eura najnovija procjena troška restrukturiranja Uljanika

Država koja preko više institucija drži kontrolni paket namjerava, kako nam je potvrđeno u CERP-u, poslati predstavnika na skupštinu, a osim Adrisa, koji je izravno i preko Croatia osiguranja jedan od važnijih dioničara, odluke će ovisiti i o tome tko su sve mali dioničari, odnosno koliko je radnika među njima.  No, ako se Rossandu i izbaci s čela Uljanika, otvara se pitanje je li to dovoljno da se omogući opstanak brodogradilišta, kojemu je u knjizi narudžbi, nakon još jednog raskida ugovora, na razini cijele grupe preostalo svega šest gradnji.

Najnoviji prekid suradnje, kako je jučer objavljeno na burzi, inicijativa je uprave Uljanika, uz obrazloženje da je takav potez uvjetovan time što naručitelj Wellard Ships iz Singapura, nije ispunjavao svoje ugovorne obveze.  Iz Uljanika potvrđuju da je naručitelj već ranije obustavio aktivnosti na novogradnji 522, brodu za prijevoz žive stoke, te da fizička proizvodnja na njemu nije niti započela. Informacija o vrijednosti ugovora i financijskim učincima odluke nije bilo u objavi.

Uljanik u ovom trenutku nema novca za plaće, niti za pokrivanje troškova gradnje, računi tvrtki su blokirani, a uprava i dalje računa da će država još jednom pomoći jamstvom kojim bi se oslobodili Uljanikovi depoziti. No, sudeći po nastupima glavnog vladinog člana za rješavanje ovog slučaja, ministra gospodarstva Darka Horvata, država neće pomagati Uljanik, osim minimalnim plaćama što podrazumijeva ulazak u stečajnu proceduru, a nema povjerenje ni u Kermas energiju Danka Končara kao strateškog partnera kojeg je odabrala uprava. 

 

6 brodova

ostalo je u knjigama narudžbi u Puli i Rijeci

Osam puta više
Iz Kermasa, pak, i dalje ne komentiraju Horvatov poziv da svoju ozbiljnost potvrdi dokapitalizacijom Uljanika s 200 milijuna eura, što je uzgred osam puta veći iznos nego što je bio postavljen uvjetima Uljanikove skupštine na temelju kojeg se tražilo budućeg vlasnika.

Time bi, prema pojašnjenju ministra, Končar unio znatan dio kapitala koji kao vlastito učešće predviđa program restrukturiranja, po najnovijem nacrtu težak 694 milijuna eura, a u čemu trošak jednako dijele država i Uljanik. Promatrajući Horvatove istupe proteklih tjedan-dva, da se zaključiti kako država ne vidi održivu računicu za nastavak ulijevanja novca iz proračuna u pogubljeni škver, te da iscrpljivanjem svih nastoji odvesti polako odvesti Uljanik prema scenariju koji je uostalom predviđen i odlukom Europske komisije za odobrenje 96 milijuna eura rescue aida u slučaju da se ne ispune postavljeni uvjeti – prema likvidaciji poduzeća.

  Informaciju o tom mogućem razvoju događaja predstavnicima sindikata je na jučerašnjem sastanku dala i uprava Uljanika, koja se očito nada da će potporom radnika slomiti takav slijed. Za svaki od scenarija Uljanik je "cajtnotu", bilo za izbor novog menadžmenta, za izradu novog programa restrukturiranja ili za novog strateškog partnera.

Komentirajte prvi

New Report

Close