Hoće li Bruxelles ‘zažmiriti’ na pomoć škverovima

Autor: Marija Brnić , 30. kolovoz 2018. u 22:01
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ako ne bude nepredviđenih situacija škverovi bi trebali dobiti od države novac za plaće iz srpnja i kolovoza.

Ne bude li neplaniranih situacija i novih blokada računa, radnicima u pulskom brodogradilištu trebala bi biti isplaćena zakašnjela plaća za srpanj, a očekuje se da plaće dobiju i u riječkom 3. maju. Vlada je jučer odobrila da se izdavanjem novog jamstva za Uljanik omogući isplate dviju plaća. Rješenje pri tom neće biti izdavanje novog kredita, nego će se jamstvima države zamijeniti Uljanikovi novčani depoziti za aktivne kredite HPB-a iz 2015. i 2016.

Ova financijska injekcija povlači čitav niz pitanja, budući da su zbog nadzora Europske komisije sve intervencije države prema ova dva brodogradilišta, vrlo delikatne i pod lupom kako bi se spriječile nedozvoljene potpore. U slučaju Uljanika, problem je što ni obveze temeljem državne pomoći za 700 milijuna kuna početkom godine još uvijek nisu uređene, jer program restrukturiranja nije usvojen, a u međuvremenu država nema slobodne ruke za nove pomoći. Neformalno se jučer iz vladinih krugova čulo kako je nova državna intervencija bila komunicirana s Europskom komisijom, te kako će Bruxelles "zažmiriti" na izdano jamstvo i neće ga tretirati kao nedozvoljenu potporu, ali bi ga trebala uključiti u državne potpore iz programa restrukturiranja.

To znači da bi, slično kao u slučaju intervencije kod Brodosplita dok se pripremalo restrukturiranje kroz privatizaciju, osiguralo likvidnost tvrtke s pozajmicom koja je novom vlasniku kasnije bila odbijena iz ukupne državne financijske pomoći kroz petogodišnji program. No, neusporedivo veći problem predstavljat će isplate plaća u 3. maju. Ne samo zato što je račun tvrtke u blokadi već neko vrijeme, pa je nejasno kako će se realizirati uplate namijenjene radnicima, nego i stoga što država više ne može pomagati 3. maju. Iz resornih ministarstava neslužbeno se pojašnjava kako je pomoć usmjerena Uljaniku, koji bi potom uplate proslijedio 3. maju. Hoće li to biti dovoljno obrazloženje ministarstvima gospodarstva i financija da uvjere Europsku komisiju da ne reagira, jučer se još nije moglo dobiti jednoznačan odgovor. 

 

800 milijuna

kuna potpore (s ovom novom) dosad u 2018. dano Uljaniku

Stavljanje u istu košaru plaća u Uljaniku i 3. maju dovodi državu u neugodnu situaciju zbog ugovora o restrukturiranju riječkog brodogradilišta iz 2013. godine, koji zabranjuje bilo kakvu državnu pomoć 3. maju narednih deset godina nakon završetka restrukturiranja. Pomoć za isplatu plaća koja bi se dostavila neizravno, preko Uljanika, kako tvrde upućeni, također se tretira kao državnu potporu. Kada bi se taj problem potegnuo iz Bruxellesa, 3. maj bio bi izložen kazni vraćanjem svih odobrenih državnih potpora, i to ne samo od 2013. nego svih koje je država dala od 2006. godine.

Međutim, kao ni o tom problemu, jučer se nisu mogle iscijediti niti osnovne informacije o visini novca koji će temeljem izdanog državnog jamstva dobiti Uljanik. Ima li se u vidu da se govori o pomoći za isplatu plaća za dva mjeseca, te da se posljednjih dana baratalo brojkom od potrebnih 50 milijuna kuna za mjesečni trošak plaća u oba brodogradilišta, može se procijeniti da se radi o 100 milijuna kuna. Pridoda li se ta jamstva onima s početka godine, dolazi se do 800 milijuna kuna potpore koja je pulskoj grupaciji dana u ovoj godini. I ovo priskakanje u pomoć za sobom, pak, povlači potrebu izmjena programa restrukturiranja koji je prije mjesec dana upućen u Bruxelles, a koji je, ako se i ostane pri njemu, potrebno mijenjati zbog činjenice da su ulazne brojke u međuvremenu promijenjene.

Jedan brod je otkazan, jedan je isporučen i po njemu su smanjena i jamstva države, promijenjeni su i troškovi nastali u međuvremenu. Inače, ni iz jučerašnjih izjava premijera Andreja Plenkovića, kao ni iz odgovora koje je o slučaju Uljanik dobila državna agencija HINA iz Europske komisije, ne može se dobiti jasna slika o aktivnostima na kojima se trenutno radi i mogućem scenariju za Uljanik.

Plenković je dao do znanja da je trenutno vladin fokus bio na vatrogasnim mjerama za plaće, a sljedeći će se tjedan baviti budućnosti programa restrukturiranja koji je predložila uprava Uljanika, te strategijom brodograđevne djelatnosti, o čemu bi jasniju sliku trebali iznijeti na vladinoj sjednici koja će se održati u Puli 13. rujna. Iz odgovora iz Bruxellesa također se iščitava da je slučaj nedefiniran. Svjesni su važnosti, no ne mogu prejudicirati ni ishod ni vrijeme u kojem će biti rasvijetljena prihvatljivost i održivost programa restrukturiranja pulskog škvera.

Komentari (2)
Pogledajte sve

dosta je bilo paljenja naših novaca u raznim petrokemijama i uljanicima! odmah treba pokrenuti PSN ili stečaj, podvući crtu pa tko živ tko mrtav!
škverovi su u zadnjih 25 godina spržili 30 milijardi naših novaca, petrokemija preko milijarde!!!
dostaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

Kakvo mrtvo restrukturiranje.
Pomnožite to s nulom i aj bok.
Svima noga u guzicu i neka idu na pošteni arbajt negdje drugdje.

New Report

Close