Hoće li Britanija otvoriti tržište rada hrvatskim građanima?

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2017. u 08:25
Foto: Reuters

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska je u kontaktu s Europskom komisijom oko tog pitanja koja, pak, o tome komunicira s Britanijom u pregovorima o Brexitu.

Pregovore Velike Britanije i Europske unije o Brexitu hrvatska Vlada nastoji iskoristiti i da bi se izborila da Britanija otvori svoje tržište rada hrvatskim državljanima. Odluka još nije donesena, no uzimamo u obzir koliko je to važno Hrvatskoj, kaže britanski veleposlanik Andrew Dalgleish.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska je u kontaktu s Europskom komisijom oko tog pitanja koja, pak, o tome komunicira s Britanijom u pregovorima o Brexitu. Naime, hrvatski građani su u specifičnoj situaciji jer, za razliku od ostalih Europljana, za rad u Velikoj Britaniji i dalje trebaju radne dozvole, a ograničenje koje je trenutno na snazi do 30. lipnja 2018. godine, Britanija može produljiti za još dvije godine, no pod uvjetom da dokaže da bi otvaranje tržišta za hrvatske državljane dovelo do ozbiljnih poremećaja na njihovom tržištu rada. Hrvatska, kažu diplomatski izvori, smatra da za takvo produljenje nema osnove.

Ako Britanija sljedeće godine ukine radne dozvole, hrvatski državljani koji su zakonito boravili u toj zemlji, primjerice na temelju radne dozvole, tijekom pet godina prije tzv. cut-off datuma bili bi u boljoj pravnoj situaciji jer bi bili izjednačeni u pravima s državljanima ostalih zemalja članica EU-a. No, napominju izvori Novog lista, još nije postignut niti dogovor oko 'cut-off' datuma nakon kojeg Europljani više ne bi imali automatsko pravo prebivanja i zapošljavanja u Britaniji. EU želi da to bude dan izlaska Britanije iz Unije, u ožujku 2019. godine. 

S druge strane, ako se Britanija izbori za produljenje restrikcija za dodatne dvije godine, onda bi ograničenje vrijedilo do 2020., što znači i u trenutku izlaska Britanije iz EU-a. Stoga je pitanje kako bi se to odrazilo na status hrvatskih državljana u odnosu na državljane ostalih članica Unije.

Dalgleish ističe da je potpuno jasno koliko je pitanje radnih dozvola važno za Hrvatsku, "trenutno možda i važnije od svih drugih pitanja vezanih uz Brexit": "Ovoga trenutka vam još ne mogu reći kakva će biti odluka. No ono što vam mogu reći je da je vlada Velike Britanije apsolutno svjesna važnosti koje to pitanje ima za Hrvatsku i da želimo da nakon Brexita Hrvati u Velikoj Britaniji imaju ista prava – i odgovornosti – kao i svi drugi građani EU-a. Ne bismo se željeli dovesti u situaciju u kojoj imamo jedan režim za Hrvate, a drugi za državljane ostalih EU članica. Odluka još nije donesena, no svakako uzimamo u obzir koliko je to pitanje važno Hrvatskoj, vrijednom bilateralnom partneru Velike Britanije i našoj saveznici u UN-u i NATO-u", poručio je Dalgleish u izjavi za Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close